Madeleine Albrightová exkluzivně na Dvojce Českého rozhlasu

15. listopad 2011

Ve čtvrtek 17. listopadu od 16.00 hodin odvysílá Dvojka Českého rozhlasu speciální pořad k výročí sametové revoluce „O Madle z Čech“. Setkáte se v něm s bývalou ministryní zahraničí Spojených států amerických Madeleine Albrightovou.

Pořad připravila Lenka Svobodová a bude se ptát na rodinný příběh Madeleine Albrightové, na to, jak se projevil její český původ v politických událostech přelomu tisíciletí. Jak ji ovlivnil její otec, Josef Korbel, prvorepublikový československý diplomat a patriot? Jak Madeleine Albrightová vstupovala do listopadových událostí přelomového devětaosmdesátého roku a jakou roli sehrálo její přátelství s Václavem Havlem? Co říká dnešní české společnosti a české politice a proč si myslí, že by ženy neměly zůstávat stranou?

„Nejdůležitější v mém životě je to, že jsem se stala Američankou,“ říká Madeleine Albrightová, „a pak to, že jsem byla ministryní zahraničí nejmocnější země světa.“ Jako jediná ze tří sourozenců mluví česky, i když mladší sestra i bratr češtině dobře rozumějí. Co ji k nám celoživotně poutá? Vždyť rodnou zemi opustila natrvalo už v jedenácti letech a nikdy tady delší dobu nepobyla… Vše se dozvíte z pořadu „O Madle z Čech“ ve čtvrtek 17. listopadu 2011 na Dvojce Českého rozhlasu.


V pořadu zazní i archivní materiály Českého rozhlasu. Technickou spolupráci měl Tomáš Gsöllhofer, režii Yvona Žertová. Další informace o pořadech svátečního dne najdete na webu rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace