Magdalena Kožená slaví významné životní jubileum. Uměleckoprůmyslové muzeum připravilo výstavu jejích kostýmů

26. květen 2023

Už třicet let navrhuje oděvní výtvarnice Daniela Flejšarová kostýmy pro slavnou českou mezzosopranistku Magdalenu Koženou, která právě dnes slaví významné životní jubileum. Několik svých kostýmů, ať už pracovních, ve kterých vystupuje při koncertech, i těch, které běžně používá v soukromí, věnovala Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze. A vznikla výstava s názvem Koncert pro dva smysly.

Sir Simon Rattle a Magdalena Kožená

Slavná operní mezzosopranistka Magdalena Kožená se narodila v Brně. Jejím snem bylo stát se pianistkou, po úrazu v mládí se rozhodla pro pěveckou dráhu. Zpěv vystudovala na brněnské konzervatoři, následně pokračovala VŠMU v Bratislavě. Od té doby vystupuje pravidelně na operních jevištích po celém světě. Jejím manželem je dirigent Simon Rattle, spolu mají tři děti.

Čtěte také

„Magdalena vůbec není náročná zákaznice. Magdalena je přímý jednoduchý člověk, takže odhadne okamžitě, kde jí na těch šatech něco obtěžuje, kde má pocit, že ta silueta by pro jeviště by jí ubližovala. Ale v podstatě to jsou jediné argumenty, které spolu řešíme. Jinak velkoryse nechává všechno na mě,“ popisuje spolupráci se zpěvačkou oděvní výtvarnice Daniela Flejšarová.

Výstavu Daniela Flejšarová / Magdalena Kožená. Koncert pro dva smysly můžete v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze navštívit do 17. září.

Spustit audio

Související