Marienka. Příběh o mateřské i partnerské lásce a fyzických handicapech čte Taťjana Medvecká

12. listopad 2023

Marienka je hezká mladá dívka, která své matce poprvé přivede ukázat přítele. Ten má ovšem po těžké autohavárii viditelný fyzický handicap. Proč taková zvláštní nemilosrdná zášť vůči příteli své dcery? Možná má matka také nějakou svoji třináctou komnatu…

Čte: Taťjana Medvecká
Napsala: Blanka Kubešová
Dramaturgie: Jiří Vondráček
Zvukový mistr: Libuše Podlešáková
Režie: Jan Tůma
Natočeno: v roce 1998

Komorní příběh o silné mateřské i partnerské lásce a fyzických handicapech napsala spisovatelka Blanka Kubešová.

Povídku Marienka v roce 1998 načetla herečka Taťjana Medvecká, která s rozhlasem dlouhá léta spolupracuje a je i několikanásobnou vítězkou ankety Neviditelný herec roku.

Blanka Kubešová

Blanka Kubešová se narodila v roce 1944 v Praze. V letech 1963 až 1968 pracovala postupně jako úřednice ve Státní knihovně, ve Správě činohry Národního divadla a v Krátkém filmu Praha. V srpnu 1968 emigrovala do Kanady, v následujícím roce pak přesídlila do Švýcarska. Tam se živila jako prodavačka, kosmetička nebo bankovní úřednice, později měla svobodné povolání.

V 80. letech začala v Ženevě, v Bernu, v Curychu a především v kavárně Roxy v Lucernu pořádat literárně-hudební večery, na nichž vystupovali čeští exiloví spisovatelé a umělci.

Blanka Kubešová, česká spisovatelka žijící ve Švýcarsku

Před rokem 1968 spolupracovala jako autorka pohádek a literárních pořadů pro mládež s Československým rozhlasem a s Divadlem hudby a věnovala se recitačnímu přednesu.

Koncem 70. let publikovala drobné texty v českých exilových časopisech Zpravodaj a Reportér. Po roce 1991 přispívala do českých periodik. Od začátku 90. let znovu spolupracuje s rozhlasem.

Debutovala v roce 1987 knihou Deník Leošky Kutheilové, která vyšla v nakladatelství '68 Publishers v Torontu. Autobiografické vyprávění desetileté školačky, která popisuje peripetie a drobné radosti dítěte vyrůstajícího v 50. letech za železnou oponou, načetla v Rádiu Svobodná Evropa Jaroslava Tvrzníková. V roce 1994 vznikla stejnojmenná četba na pokračování i v Českém rozhlase. Dramatizaci prózy uvedlo v roce 2006 Divadlo 90 U Valšů.

Autobiografické prvky obsahuje i román Brácha Jerry (poprvé vyšel v roce 1995 pod názvem Horror Hill), příběh o dvou sourozencích, kterým se podařilo utéct ze zadrátované východní Evropy do svobodného světa. I podle tohoto románu vznikla rozhlasová četba na pokračování.

Blanka Kubešová je také autorkou řady povídek.

Spustit audio

Související