Mediální zákon proti lidu

7. duben 2001

Zdá se to už neodvratné, Poslanecká sněmovna tento týden přijme zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, který vznikl sloučením návrhu sociálnědemokratické vlády a návrhu poslanců včele s Ivanem Langerem (ODS) a Miloslavem Kučerou (ČSSD). Zachovány přitom zůstanou i ty jeho části, které sice prospějí některým soukromým firmám, poškodí ale celou společnost.

Výsledek shrnují reakce reprezentanta lidu, ministra kultury Pavla Dostála. S uspokojením kvitoval, že se do zákona dostaly některé správní paragrafy, které přibližují tuzemskou legislativu Evropské unii. Naproti tomu se rezignovaně smířil s klausulí, podle které bude možné automaticky prodloužit platnost vysílající licence. Znovu opakoval, že se tak monopolizuje mediální scéna a diskriminují subjekty, který na trh teprve vstupují. S takovým názorem je ale osamocen i ve vlastní straně.

S návrhy, které by měly oslabit monopol spojených televizí Nova a Prima, nemají příliš šancí ani poslanci čtyřkoalice. Licence k vysílání komerčních televizí se nebudou prodávat, ale nadále je budou přidělovat poslanci. Ti se navíc nebudou dělit o kontrolu nad Radou pro rozhlasové a televizní vysílání s nikým, ani se Senátem, jak právě čtyřkoalice navrhovala.

Miloslav Kučera, jeden z autorů poslaneckého návrhu, zopakoval v parlamentní rozpravě své tradiční argumenty. Prodlužování licencí například není vymyšleno pro jednu nebo dvě televize, ale kvůli velkému sektoru privátních rádií - a to nelze od sebe oddělovat. Provozovatelé malých rádií skutečně upozorňují, že pro ně je takový zákon životní nutností - bez jistějších licencí prý nemá pro menší firmy smysl v oboru podnikat. A jejich rádia jsou důležitá pro identitu regionu, jeho kulturu i podnikání. Kučerovo tvrzení tedy má skutečně racionální jádro a dalo by se o něm diskutovat. Ale diskutovat by se dalo také o tom, jestli v zákoně nelze nějak oddělit "velké" licence pro Novu a Primu od těch "malých" pro venkovská rádia.

K žádné vážné diskusi ale už nedojde a předkladatelé zákona se těžko zbaví podezření, že za jejich pěknými řečmi jsou hlavně přátelské svazky se zakladatelem Novy Vladimírem Železným, případně jeho mladšími spolupracovníky. Už jen proto, že lhůta, ve které může současný držitel vysílací licence požádat o prodloužení, se téměř na měsíc shoduje spotřebami jeho televize. Do termínu jakoby poslanci zakalkulovali možnou změnu vládní garnitury po příštích volbách do sněmovny.

Věcné argumenty jsou ale přesně to poslední, co bojující poslance zajímá. Kdyby tomu bylo jinak, zapomněli by na starosti ředitele Železného a začali by vážně uvažovat. Nejen o tom, jaký způsob přidělování licencí by se nejvíc vyplatil občanům této země, ale také o mediální politice vůbec. Například by mohli zabránit vzniku a posilování televizních monopolů. Šlo by to celkem snadno: buď přísnou regulací programu komerčních televizí, anebo stanovením klauzule, že žádná televizní společnost nesmí získat víc než polovinu diváků. Jako prozíraví politici by také do mediálního zákona zapracovali paragrafy, které by umožnily vysílat pozemní digitální televizi. Technicky už to je možné, a čeká se právě jenom na ně.

Pro současnou sněmovnu je to ale příliš. O vysílací zákon by se její poslanci, kdyby bylo na nich, začali starat až někdy před rokem 2017, kdy Železnému vyprší další licence.

Radko Kubičko

Autor je komentátorem ČRo 6 / Rádia Svobodná Evropa

Napsáno pro Svobodnou Evropu a Respekt vrámci cyklu Dnešek Události a názory

ČRo 6 / RSE

7. dubna 2001

Napište nám, co si o to myslíte VY: rse@cro.cz

Spustit audio