Miloševič zůstane u moci asi navždy

28. listopad 2000

Jugoslávský parlament v pondělí potvrdil ústavní změny a schválil volební zákon, které umožní prezidentovi Miloševičovi prodloužit si období, kdy zůstává u moci.

Nový volební zákon, který v pondělí schválil jugoslávský parlament, navazuje na nedávné návrhy ústavních změn, které mají umožnit nynějšímu jugoslávskému prezidentovi Slobodanu Miloševičovi, aby byl znovu zvolen na dvě další čtyřletá funkční období. Podle dosavadního volebního zákona by totiž Miloševič už nemohl znovu kandidovat do své funkce a příští rok by asi musel z jugoslávské politické scény definitivně odejít.

Nový volební zákon zavádí mimo jiné přímou volbu prezidenta a dovoluje jeho zvolení prostou většinou hlasů, tedy bez ohledu na celkový počet voličů. Tato ustanovení de fakto vyřadí ze hry případného kandidáta Černé Hory, která je nepoměrně menší než Srbsko, a prakticky znemožňují také bojkot voleb, k němuž byla původně odhodlána jugoslávská opozice.

Teď už zbývá jen určit datum voleb. Letos na podzim se mají konat v Jugoslávii společně komunální volby a volby do federálního parlamentu a je proto pravděpodobné, že se při té příležitosti uskuteční též přímá volba prezidenta, ačkoli nynější funkční období vyprší Miloševičovi až příští rok.

Profesor politologie z bělehradského ústavu sociálních věd Vladimír Goati řekl zpravodaji naší rozhlasové stanice, že schválené ústavní změny a nový volební zákon téměř jistě umožní Miloševičovi volby vyhrát: „V této situaci Miloševič zvítězí proti jakémukoli kandidátovi. Výsledek voleb tka rozhodne ten, kdo je zorganizuje. Je to volební podvod a manipulace a opozice nemá žádnou možnost volby kontrolovat.“

Představitelé Černé Hory a vůdci srbského opozičního hnutí Obnovy už vyhlásili, že budou prezidentské volby bojkotovat. Ale jedna z opozičních skupin, Aliance pro změnu, naznačuje, že přece jen postaví proti Miloševičovi svého kandidáta. Jak je vidět, že srbská opozice opět není schopna se dohodnout a nezaujímá vůči režimu jednotný postoj.

Poradce opozičního vůdce Vuka Draškoviče Predrag Šimič si je ale vědom toho, že nový volební zákon znovu rozděluje srbskou opozici a že ji izoluje od pro-západního vedení Černé Hory. Podle jeho názoru je nutné volby bojkotovat: „Přijmout ústavní změny, které byly přijaty neústavním způsobem, v nepřítomnosti zástupců Černé Hory a v nepřítomnosti opozice, by znamenalo hrát podle pravidel, která se mohou každou chvíli změnit, aby zachovala existující mocenské struktury v této zemi.“

Podle Šimiče předcházely těmto ústavním změnám další represivní opatření, včetně útoku na nezávislá média a pokusy o atentáty na vůdce srbské opozice. Je ale zřejmé, že ani bojkot voleb Miloševičovi nezabrání, aby setrval u moci. Západ by snad mohl proti těmto ústavním změnám protestovat a mohl by se pokusit samotné volby monitorovat a případně neuznat, ale nic jiného prakticky nemůže udělat.

Spustit audio