Milostná láska jako vášeň v tvorbě českých skladatelů. Manželky, milenky, múzy a platonické touhy

17. červenec 2022

Nabízíme aspoň střípek z toho, co v klasické hudbě vzniklo díky milostnému citu, ať už naplněnému fyzickou láskou nebo ukotveného v rovině touhy, naděje, ideálu. Polední koncerty mají název Milostná láska jako vášeň v tvorbě českých skladatelů s podtitulem Manželky, milenky, múzy a platonické touhy − od 17. století do současnosti. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

První díl začneme skladbami duchovní povahy, vzhlížející k dokonalé ženě − panně Marii a Ježíši − Ženichovi. Přes dramatické osudy Jana Ladislava Dusíka se dostaneme až k pěvkyni Caterině Gabrielli, která tolik inspirovala operní tvorbou Josefa Myslivečka.

V úterý se posuneme k osudům Bedřicha Smetany, hlavně k jeho raným láskám v Plzni i Praze. Antonín Dvořák měl niterný vztah k Josefině Čermákové, vzal si ale její sestru Annu. Cypřiše a Písně milostné − pro koho je psal? 

Čtěte také

Ve středu budeme čerpat z milostného klavírního deníku Zdeňka Fibicha, ale také z erotické tvorby Vítězslava Nováka a zamilovaného Josefa Suka, když komponoval Pohádku: „V pokojíku bylo pianino a venku v zahrádce poslouchala mne moje dívka Otilka. Jaro v duši, jaro v hudbě.“

Čtvrteční koncert uvede hudební báseň Pan, kterou si Vítězslav Novák nadělil ke svým čtyřicátinám. Poté už zazní hudba Gustava Mahlera. Proč uvedeme Písně potulného tovaryše nebo část jeho Páté symfonie? V jeho životě bylo mnoho nešťastných vztahů, i těch naplněných. Ale jeho osudovou ženou byla Alma. Osobnost a dílo Leoše Janáčka by vydaly na celý týdenní „milostný“ cyklus. Zůstaneme u jeho Listů důvěrných a závěrečných scén ze dvou „dívčích“ oper. Její pastorkyňa inspirovala také Miroslava Srnku. Skladatelka Lenka Nota své dílo Nejpěknější anděl věnovala Janáčkově manželce Zdence.

„Písničko moje sladká,“ říkal důvěrně Bohuslav Martinů Vítězslavě Kaprálové, jedné z nejtalentovanějších skladatelek a dirigentek 20. století. V sobotu pokračujeme jejich vzájemně inspirovanou tvorbou.

Čtěte také

V neděli se zastavíme u osudového vztahu Pavla Haase a jeho později už manželky Soni Jakobsonové. Jan Klusák osobně doporučil k provedení svá Čtyři malá hlasová cvičení na texty Franze Kafky. Více neprozradil. Z cyklu Láska a smrt Eduarda Dřízgy zazpívá Eva Dřízgová-Jirušová. Ivana Loudová zas napsala renesanční suitu Romeo a Julie. Seznámení, tak se jmenuje velmi vtipná skladba Aloise Piňose, ve které využívá látky přinášející „ironizaci banálního“, z novinové rubriky Seznamka.

Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.