Mladí tepličtí Romové ze salesiánského střediska vydali své první CD

16. listopad 2012

Skupina romských mladíků s názvem Descontrol představila veřejnosti své debutové album „Myšlenky v obrazech“. Slavnostní křest nového hip-hopového CD proběhl 15. listopadu 2012 v Teplicích za účasti režiséra Petra Václava. Kapelu vytvořil Jiří Čonka, pedagog Salesiánského střediska Štěpána Trochty, které za vytvořením nového alba stojí.

Jádro skupiny Descontrol tvoří mladí Romové s nelehkými osudy, kteří od svých 15 let místo poflakování po ulicích zvolili nabídku programů Salesiánského střediska Štěpána Trochty v Teplicích. Před pár lety pořídilo středisko moderní PC vybavení a hudební aparaturu. Chlapci začali postupně zkoušet možnosti této techniky. Vše nakonec vyústilo k založení skupiny Descontrol a po dvou letech existence k vydání pilotního alba.

„Osudům romských kluků na ulici rozumím,“ svěřuje se Jiří Čonka, lídr skupiny, „v 16 letech jsem se sám po ulicích poflakoval. Chození do školy mi přišlo zbytečné.“ S pomocí střediska si Jirka dodělal maturitu na střední pedagogické škole v Mostě a dnes pracuje v salesiánském středisku jako pedagog. „Chtěl bych i další kluky naučit, aby věděli, co od života chtějí, a snažili se toho dosáhnout. My Romové potřebujeme vzory. Když uvidí, že je možné se dostat výše než na pracák, inspiruje je to.“

Skupina Descontrol dostala ke křtu svého prvního alba dort s fotografií kapely

„Budeme pracovat na nových písničkách,“ popisuje plány kapely jeden z jejích členů, Patrik Doležal, „rádi bychom vylezli z nahrávacího studia ven. Chceme mít více živých klubových vystoupení.“

Role kmotra CD se ujal režisér Petr Václav, autor filmů Paralelní světy a Marian. „Teplická salesiánská střediska znám,“ líčí svůj nedávný pobyt v severních Čechách, „asi před dvěma měsíci jsem v nich pořádal casting na svůj nový film Cesta ven.“ Film by měl pojednávat právě o osudech Romů a způsobech, jak s touto identitou prožít šťastný život.

Album skupiny Descontrol pokřtil režisér Petr Václav

Během dvouhodinového programu vystoupily také děti a mladí lidé navštěvující hudební a taneční kroužky salesiánského střediska: hip-hopeři Fedy a Rash, pěvecké duo Angel Twins a čtyři dívky s tanečním vystoupením.

Salesiánské středisko Štěpána Trochty působí v Teplicích již od roku 1999. Je otevřené všem dětem a mladým lidem do 26 let. „V obou našich teplických střediscích, v Proseticích i v Trnovanech, mohou děti trávit volný čas, napsat si úkoly, navštěvovat zájmové kroužky, realizovat své hudební i jiné nápady nebo třeba řešit s pracovníky osobní problémy,“ popisuje nabídku střediska jeho ředitel, Mgr. Ing. Ladislav Nádvorník.

Úvodní slovo pronesl Ladislav Nádvorník, ředitel salesiánského střediska

Díky podpoře MŠMT a MPSV je středisko finančně dostupné i pro děti a mládež ze sociálně slabého prostředí. Kromě programů pro ně nabízí středisko pomoc také rodinám s dětmi – právní poradenství, řešení dluhů a exekucí, pomoc při výchově dětí, doprovod ke státním i jiným institucím a podobně.

Nové album si můžete objednat za 70 Kč + poštovné na mailové adrese jiri.conka@teplice.sdb.cz. Podrobné informace o všech programech salesiánského střediska naleznete na webových stránkách www.teplice.sdb.cz nebo na stránkách sociální sítě Facebook.

Spustit audio