Na dovolenou do Chorvatska se zásobou potravin?

13. květen 2015

Čeští turisté si na prázdniny do Chorvatska vozí svoje potraviny. U kterých to má smysl? A jaké jsou u Jadranu ceny oproti loňsku?

Auto až po střechu naložené potravinami. Takto prý Češi tradičně vyrážejí na dovolenou do Chorvatska. Vyplatí se vozit všechno jídlo s sebou, nebo je lepší nakoupit si až na místě?

Odpověď hledá i Ústřední automotoklub (ÚAMK). Ceny potravin u Jaderského moře a doma srovnává už několik let. Do chorvatského obchodu se vydala i naše reportérka Dominika Nováková: „Vyrazili jsme do obchodního centra v Šibeniku. Vypadá úplně stejně jako u nás v Česku. Ceny jsou tady ale rozdílné. Zvedly se oproti loňsku? A o kolik jsou nižší nebo vyšší než v České republice?“

Čtěte také

Některé ceny mírně vyšší, jiné snižují akce

„Chleba. 7,49 kun. Ale mají i za 6,49 kun," čte z cenovek Petr Vomáčka z ÚAMK. "Hledáme potraviny jednu po druhé a srovnáváme ceny oproti loňsku. Chleba například zdražil o 3 Kuny. Celkově ale nákup vyšel levněji," shrnuje Dominika Nováková.

„Proti loňsku ceny zlevnily. Ale spíš je to akcemi, které jsou teď nasazené. Pokud to budeme porovnávat, může se stát, že si třeba deset procent připlatíme. Ale většinou je to na stejné úrovni jako loňský rok. Nedá se očekávat, že zaplatíme drastičtěji víc než vloni,“ potvrzuje Petr Vomáčka.

Obchod v chorvatském Šibeniku

Čtěte také

Vyplatí se vézt auto plné potravin?

Jaké jsou ceny ve srovnání s těmi u nás, prozrazuje naší reportérce delegát Dario: „Ceny jsou u nás do padesáti procent vyšší.“ A proto Petr Vomáčka dodává: „Olej nebo vody, pak případně nějaké další trvanlivé potraviny, různé konzervy nebo těstoviny, to se vyplatí vzít z domova. Tady pak kupovat pečivo a rychle se kazící potraviny.“

Kolik za ubytování?

"Aktuálně před sezónou seženete pokoj v apartmánu pro čtyři osoby poblíž moře za cenu kolem 70 euro. V sezoně se může cena asi o deset procent zvednout," zmiňuje naše reportérka důvod, proč případně zvážit termín dovolené i před hlavní sezonou.

Spustit audio