Na Náměstí svobody v Hradci Králové pokračuje kompletní oprava historické budovy Pedagogické fakulty

13. duben 2024 07:37

Rekonstrukce památkově chráněné budovy Pedagogické fakulty Univerzity v Hradci Králové pokračuje podle plánu. Začala loni v létě a dosavadní práce stály 50 milionů korun. Už příští rok se budoucí učitelé, kteří objekt využívají, dočkají nových učeben, nahrávacího studia nebo moderního koncertního sálu.

„Tady bude nějaký průhled, protože tam bude nahrávací studio. A tady bude zkušebna sboru.“ S Janem Zýkou z investičního oddělení univerzity teď společně procházíme staveništěm.

Čtěte také

Na místě jsou desítky dělníků a práce jsou v plném proudu. „Veškeré technologie, jako topení, elektroinstalace, vše bude nové, protože máme celkovou kompletní rekonstrukci. Je to jednou za 150 let, tak se to snažíme udělat poctivě. Jednak aby to odpovídalo památkové péči a také aby to uživatelsky odpovídalo požadavkům na výuku.

Přesouváme se do nejvyššího patra budovy, kde stavbaři upravují krovy tak, aby mohlo vzniknout nové schodiště. Z podkroví se pak po lešení dostáváme až na střechu.

I tady jsou teď dělníci, kteří na celém objektu postupně pokládají břidlicovou střešní krytinu a restaurují sochy. „Ta střecha kompletně i s těmi sochami je zhruba desetina nákladů. Což je poměrně hodně a je to dané tím, že štípaná břidlice je přírodní materiál, který se v této jakosti a rozsahu těží pouze ve Španělsku.

Ze střechy se teď zpátky do přízemí vracíme po historickém kamenném schodišti.

To je lemované kovovým zábradlím, které stavbaři, podobně jako třeba dřevěné zárubně, mají za úkol obnovit tak, aby se co nejvíce podobalo tomu původnímu. „Zůstávají původní kamenná schodiště, dveřní otvory, takže se doplňuje kování a další věci. Jsou to kamenné stupně nebo kamenné portály, které budeme zachovávat. Zachovává se třeba například nosná konstrukce krovů.

Čtěte také

Kompletní rekonstrukce interiéru změní taky půdorysy některých místností. Práce vyjdou zhruba na 410 milionů korun.

Tu nákladnější část oprav mají stavbaři teprve před sebou, říká kvestor univerzity Aleš Klicnar. „Aktuálně máme hotové takové ty hrubé práce, budeme pokračovat v sanaci omítek, budeme pokračovat v úpravě dispozic. Rádi bychom dokončili opravu střechy a pak nadále se budeme zajímat o položení elektroinstalací, zdravotechniky a obkladů, podlah a dalších interiérových záležitostí.

Velkou část nákladů pokrývá dotace od Ministerstva školství. Část peněz přidá také kraj a město. Univerzita Hradec Králové se na opravách podílí 84 miliony.

Spustit audio

Související