Na silnicích by za 35 let mohly jezdit převážně elektromobily

14. prosinec 2015

Do roku 2050 nechtějí mít země jako Německo a Británie na svých silnicích auta, která vypouštějí emise. Na Pařížské klimatické konferenci OSN se k zastavení prodeje aut se spalovacími motory kromě evropských zemí přihlásili i některé Americké státy. Na silnicích by tak za pětatřicet let mohly jezdit převážně elektromobily. Chtěli by do budoucna auto na alternativní pohon i řidiči v České republice? Ptali jsme se na čerpací stanici na D8.

„Já klidně, ale až ty baterky nebudou tak drahé.“
„Asi bych to nechtěl, tahle elektronická a plynová auta, protože to snižuje výkon a není to ono.“
„Kdyby to bylo cenově výhodné, koupil bych si takové auto.“

Naše řidiče zatím od koupě elektromobilu odrazuje vysoká cena. To chce změnit Ministerstvo průmyslu a obchodu. Náměstek ministra Eduard Muřický říká, že v rámci Plánu čisté mobility plánují na koupi bezemisního vozidla dotace.

Čtěte také

„Byl by hrazen jenom rozdíl mezi pořízením klasického auta a auta na elektřinu. Tento rozdíl, samozřejmě ne stoprocentně, ale částečně by byl dotován,“ upozorňuje Eduard Muřický.

Podle šéfredaktora portálu Hybrid.cz Jana Horčíka budou do budoucna elektromobily na našem trhu výrazně levnější. „Elektromobily nakonec převáží, protože se ukážou jejich výhody – žádná hlučnost, dobíjení aut doma, nakonec dílky velké nabídce klesne i cena na přijatelnou hodnotu, kdy už člověk bude volit čistě ekonomicky a zvolí právě elektrické auto.“

Ve vodíku budoucnost není

Do vývoje alternativních pohonů chtějí ve velkém investovat i automobilky. Například Americký Ford Motor chce vyrábět za pět let 40 procent elektromobilů a hybridních vozů. Honda letos na Tokijském autosalónu představila novou generaci vozu na vodík. Podle odborníků je ale výroba, přeprava a skladování vodíku velmi nákladná. Zato elektrická infrastruktura je rozšířenější. Elektrickou zásuvku máte prakticky všude a dobíjet takové auto lze kdekoliv.

Už dnes je jisté, že některé státy bojují proti vysokým emisím. Například do centra Londýna budou moct v roce 2018 pouze auta, která zvládnout ujet alespoň 50 kilometrů čistě na elektřinu.

Spustit audio