Náctiletí obtěžují, ale také okrádají a napadají kolemjdoucí v Táboře. Problémy u autobusového nádraží trvají už řadu let

20. prosinec 2023

Někteří ještě nemají občanku, ale chovají se jako zkušení kriminálníci. Případy, kdy partičky náctiletých obtěžují, v horším případě okrádají a napadají kolemjdoucí, se opakují už několik let v okolí autobusového nádraží v Táboře. Téma rozebírá pořad Přímá řeč.

Podle Luďka Šmejkala, majitele bezpečnostní agentury, která hlídá táborské autobusové nádraží, jde o dlouhodobý problém. „Už šest let se to tam zhoršuje a nikdo se tomu nevěnuje. Jsou tam gangy, nepřizpůsobiví, drogově závislí, je to čím dál horší. Až když se to teď vystupňovalo, je snaha s tím něco udělat,“ říká.

Velmi časté je obtěžování kolemjdoucích. „Stává se hlavně to, že ti mladiství, ale také bezdomovci přistoupí k lidem, jsou nepříjemní, chtějí peníze, cigarety. Dokáží chytit za ruku, vytrhnout telefon. A procházet parkem, to je ulička odvahy,“ popisuje Luděk Šmejkal.

Stupňující se problémy vyvrcholily v listopadu, kdy místní obyvatel Zdeněk Mácha, jehož syn čelil nedaleko nádraží několika napadením, svolal jednání veřejnosti a zástupců města.

Starosta Tábora Štěpán Pavlík potíže lokality také vnímá. „Už po několik volebních období považovala každá politická reprezentace to prostředí za ostudné a vnímala, že se s tím musí něco dělat, a to i z architektonického pohledu. Bohužel až do loňského roku jsme čekali, jak dopadne studie nádražní budovy, kterou zadává Správa železnic. Teprve pak jsme mohli začít i my přemýšlet o podobě toho prostoru za několik let,“ uvádí.

Čtěte také

„Ale to, že je tam nejvíc výjezdů obou policií, že je to takový středobod vesmíru táborské kriminality, stále trvá. Ani opatření jako zvýšený policejní dohled tomu nezabránila. Místy jde třeba jen o slovní provokace, plivání po lidech, není to násilí, ale pořád jsou to hrozné věci, které by se v žádném případě neměly vyskytovat,“ dodává.

Stejně jako vedení města to vidí opoziční zastupitel Miroslav Ryba. „Občané si zaslouží prostor, kde se nebudou bát ani za světla ani za tmy, zvlášť když je to dopravní tepna města. Zastupitelstvo schválilo obecně závaznou vyhlášku proti popíjení alkoholu na veřejnosti, tak to i vymáhejme,“ nabádá.

Podle městské policie bezpečnostní situaci v Táboře ale komplikuje jedna věc, dalo by se říci typická pro dnešní dobu. Spousta podnětů upozorňujících na protiprávní jednání se objevuje na sociálních sítích, ale na policii se neobrací skoro nikdo.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný vzrůstající kriminalitě mládeže v Táboře si poslechněte online.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související