Najít ohnisko covidu-19 může být rychlejší. Až o dva týdny dříve to vědci poznají z odpadních vod

2. duben 2021

Díky monitoringu odpadních vod by se dala identifikovat ohniska nemoci covid-19 až o dva týdny dříve. Ukázal to více než půlroční projekt Vysoké školy chemicko-technologické, který analyzoval vzorky ze čtrnácti míst pražské stokové sítě. „V tuto chvíli máme data, která ukazují, že korelace mezi množstvím viru v odpadních vodách a náloží v populaci je velmi dobrá. Zvláště v těch lokalitách, kde je velké zastoupení bytů nebo domů,“ říká docent Jan Bartáček.

Pomocí nové analytické metody, založené na stanovení obsahu RNA viru SARS-CoV-2 monitorovali od července loňského roku čtrnáct lokalit stokové sítě Pražských vodovodů a kanalizací.

Čtěte také

„Máme několik lokalit, kde jsme zaznamenali nárůst už o něco dříve, než se tam covid-19 ve větší míře prokázal. Teď nedokážu přesně říct, jestli je to o týden nebo čtrnáct dní dopředu. Ještě stále analyzujeme epidemiologická data, která nám poskytl Ústav zdravotních informací a statistiky,“ dodává Bartáček.  

Pilotní projekt tak potvrdil, že díky viru, který člověk vylučuje ve stolici, je možné pravidelnou analýzou odpadních vod zjistit případné ohnisko nákazy.

Teď začala další fáze měření, ve které se zdvojnásobil počet odběrových míst a zvýšila se frekvence analýz.

„Byli bychom rádi, kdyby se k nám připojila nějaká epidemiologická skupina, která by na základě našich dat mohla aktuálně reagovat na situaci v daném místě,“ uzavírá docent Bartáček.

Více si můžete poslechnout v reportáži Evy Kézrové.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.