Národní park na Křivoklátsku bude, tvrdí ministr Hladík

30. prosinec 2023

Nejcennějším historickým bohatstvím každého národa a každé země jsou památky a nedotčená příroda. Proto vyhlásil americký prezident Grant v roce 1872 Yellowstone jako první národní park na světě, proto se pak díky švédskému parlamentu objevilo v květnu 1909 prvních devět národních parků v Evropě.

První úvahy o národním parku u nás se objevily před sto lety, kdy ho František Schustler navrhl na území Krkonoš a Jizerských hor. Dnes máme národní parky čtyři a chráněných krajinných oblastí 26.

Čtěte také

Je to na zemi našich rozměrů moc, nebo málo? A vzniknou parky nové, nebo zaniknou ty stávající? V programovém prohlášení vlády je např. vyhlášení národního parku Křivoklátsko, ovšem místní samosprávy i občané se proti němu bouří a podepisují petice.

Vzniknou na našem území nové národní parky a chráněné krajinné oblasti, nebo naopak zaniknou ty stávající?

Národní park na Křivoklátsku bude, tvrdí ministr životního prostředí Petr Hladík. „Tvoří ho lesy v majetku republiky a republika sama musí říct, jak s tímto krásným kusem přírody naložit. Tak, aby sloužil všem,“ dodává.

S ministrem Hladíkem a ředitelem KRNAPu Robinem Bohnischem, ředitelem NP České Švýcarsko Petrem Křížem, ředitelem NP Podyjí Tomášem Rothrocklem a ředitelem Národního parku Šumava Pavlem Hubeným a krajinným ekologem ze Šumavy Miroslavem Černým to rozebírala Markéta Ševčíková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.