Náš plácek. Českobudějovická radnice otevře pro veřejnost tři venkovní hřiště u základních škol

28. březen 2024 11:19

Tři venkovní hřiště u základních škol v Českých Budějovicích bude moct zdarma využívat i veřejnost. Radnice je zpřístupní v rámci pilotního ročníku nového projektu Náš plácek. Cílem je přimět děti k pohybu a zároveň alespoň částečně uspokojit dlouhodobou poptávku po sportovištích.

Od pátku 29. března budou moci lidé využívat venkovní hřiště na základních školách Grünwaldova, Bezdrevská a Pohůrecká v Českých Budějovicích. „Budou otevřená do konce října o svátcích, víkendech a prázdninách. Bude to zdarma, v době od 8 do 19 hodin, o letních prázdninách do 20 hodin,“ upřesňuje náměstek primátorky Petr Maroš.

Název projektu Náš plácek je podle něj symbolický, protože o hřiště se budou starat sami obyvatelé. A záleží jen na nich, jak plácek bude vypadat. Půjde tedy i o jakousi zkoušku, která ukáže přístup lidí k veřejnému majetku.

Vedení města dlouho hledal funkční model, protože za hřiště nesou odpovědnost ředitelé škol. V otevírací době pro veřejnost se ale správa hřišť přenese na Sportovní zařízení města České Budějovice. Podle ředitele organizace Jana Velikovského bude sportoviště hlídat ostraha. „Bude dohlížet na dodržování provozního řádu, to znamená, aby se tam nenacházel někdo pod vlivem alkoholu, někdo, kdo bude ničit ten majetek a tak dále,“ dodává.

Radnice celý pilotní projekt vyhodnotí v závěru letošního roku. Klíčové jsou dva faktory – jaký bude o hřiště zájem a jak se lidé budou k veřejnému majetku chovat.

V ideálním případě by město chtělo otevřít i další hřiště, například na základní škole Máj nebo Rožnov, ale to se stane nejdřív v příštím roce.

Spustit audio

Související