Naše projekty

Rozhlasový archiv na YouTube a sociálních sítích

Rešeršní oddělení a knihovna se starají o kontinuální popularizaci rozhlasového archivu na YouTube Českého rozhlasu a sociálních sítích. Kromě vlastního twitterového účtu, kde se sledující denně seznamují s ukázkami historických archivních nahrávek, vytváří RoK také pod názvem Auditorium speciální audiovizuální koláže, dostupné mj. na Facebooku Českého rozhlasu nebo na zpravodajském webu iROZHLAS.cz.

Čtěte takéJarous68, mladý rozhlasák, který si píše deník během pražského jara 68. Čtěte ho s námi na Twitteru!

RoK se popularizací rozhlasového archivu na webu a sociálních sítích zabývá dlouhodobě. Rešeršisté jsou autorsky podepsaní pod projekty twitterového deníku z roku 1968 fiktivního rozhlasáka Jaroslava Hlase a webů a facebookových účtů k výročím první světové války Před 100 lety a Sametové revoluce Znovu 89.

Rozhlasový archiv v podcastu

Rešeršisté jsou stabilní součást týmu zpravodajského podcastu Vinohradská 12. Pro jeho účely vyhledávají ilustrační archivní zvuky k tématu dne.

Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12

Digitalizace a restaurování

Český rozhlas zdigitalizuje všechny záznamy z procesu s Rudolfem Slánským

Dvacet beden s desítkami kilometrů filmů nalezl insolvenční správce ve staré výrobní hale jedné zkrachovalé továrny ve Středočeském kraji

Unikátní historické pásky zaznamenávající vykonstruovaný politický proces s Rudolfem Slánským byly převezeny do Českého rozhlasu, kde se zdigitalizují. Na magnetofonových páskách je zřejmě kompletně zaznamenán osmidenní soud, na konci kterého byl generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa a dalších deset lidí odsouzeno k smrti.

Archiv Českého rozhlasu provádí systematickou digitalizaci a tradiční i digitální restaurování nejen zvukových záznamů, ale i fotografií. Při záchraně, obnově a výzkumu jedinečných záznamů a jejich zpřístupňování odborné i široké veřejnosti spolupracuje s předními českými paměťovými institucemi a univerzitami. Výsledky své činnosti pravidelně prezentuje na tuzemských i mezinárodních konferencích.

Multimediální prezentace

Zaměstnanci Archivu připravují obsah webu mujROZHLAS.cz (např. Rozhlasové noviny z let 1968 – 1989), jenž bude největším portálem zvuků na českém internetu. Někteří pracovníci se podílejí na vydávání Světa rozhlasu, který je jediným tuzemským časopisem věnovaným teorii, historii, současnosti i budoucnosti rozhlasové tvorby a techniky. Nejnovějším projektem jsou Radiogramy, jež inovativním způsobem propojují historické fotografie, písemnosti a zvuky z fondů a sbírek Českého rozhlasu do poutavých audiovizuálních pořadů.

Vizualizace mobilní aplikace mujROZHLAS.cz

Další autorské aktivity

Rešeršní oddělení a knihovna autorsky stojí za rozhlasovou rubrikou Encyklopedie Radiožurnálu, vydanou i knižně pod názvy Kde má cvrček uši aneb Chytrej jak rádio a Proč má zebra pruhy aneb Chytrej jak rádio 2. Rešeršisté vytvořili pro Český rozhlas Radiožurnál také sérii čtených příspěvků Svobodná a divoká 90. léta (titul nese i stejnojmenná kniha) a pro Český rozhlas Plus rozhlasovou řadu Ženy tří republik.