NATO zatkne Miloševiče, jestliže navštíví Kosovo

16. listopad 2000

Severoatlantická aliance ve čtvrtek znovu upozornila jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, že ho zatkne, jestliže se pokusí navštívit provincii Kosovo

Místopředseda jugoslávské vlády Nikola Šainovič informoval ve čtvrtek ráno novináře v Bělehradě, že prezident Miloševič má v úmyslu v dohledné době navštívit Kosovo a Černou Horu. Přesnější termín zamýšlené Miloševičovy návštěvy ale neuvedl a odmítl též odpovědět na otázku, zda má jít o součást předvolební kampaně – jak známo, 24. září se budou v Jugoslávii konat prezidentské a parlamentní volby, v nich Miloševič opět kandiduje do nejvyšší státní funkce.

Jeden z činitelů Severoatlantické aliance řekl krátce na to zpravodajům tiskových agentur v Bruselu, že pokud Miloševič skutečně vstoupí do provincie Kosovo, jednotky Severoatlantické aliance ho jednoduše zatknou a převezou do Haagu, kde je od loňska obžalován u mezinárodního tribunálu OSN z válečných zločinů.

U téhož soudu a z týchž důvodů je mimochodem obžalován i Šainovič. Nicméně – jak je vidět - nejnovější Miloševičovy politické kroky opět zvyšují napětí v tomto regionu – a západní státy jakoby byly jeho počínáním znovu překvapeny.

Vedoucí mezinárodní civilní správy Kosova Bernard Kouchner zatím nerozhodl o tom, zda bude umožněno také obyvatelům Kosova účastnit se nadcházejících jugoslávských voleb. Jeho mluvčí v pátek jen oznámila, že Kouchner se o této věci dosud radí s různými zástupci místních Srbů a Albánců a s představiteli mezinárodní komunity.

Pracovníci Organizace spojených národů přitom naznačují, že západní mocnosti nejsou v otázce účasti Kosova ve volbách jednotné. Spojené státy se prý staví proti tomu, aby se obyvatelstvo Kosova účastnilo nadcházejících jugoslávských parlamentních a prezidentských voleb, zatímco evropské vlády na tuto otázku nemají tak vyhraněný názor anebo jsou spíše pro. Spojené státy argumentují tím, že nebude možné zajistit v době voleb bezpečnost srbské menšiny, která jediná by mimochodem měla zájem volit, ale Evropané poukazují na to, že Kosovo dosud formálně zůstává součástí Jugoslávské federace a mělo by se proto voleb účastnit.

Jak známo, OSN se chystá uspořádat v Kosovu komunální volby a určila jejich datum na 28. října. K účasti na nich se ale zatím zaregistrovali jen téměř všichni místní Albánci, zatímco kosovští Srbové většinou vyhlašují, že budou volby pořádané OSN bojkotovat.

Příslušníci obou národnostních menšin tedy chtějí volit v jiných volbách. A v takové situaci je prakticky nemožné vyhovět všem.

Spustit audio