Návštěvu papeže budou doprovázet velká bezpečnostní i dopravní opatření

24. září 2009

Přípravy na příjezd papež Benedikta XVI. do České republiky vrcholí. Papež bude od soboty do pondělí pobývat v Praze, Brně a Staré Boleslavi. V těchto městech policie plánuje dopravní omezení a uzavírky na místech, kde se bude Benedikt XVI. pohybovat nebo sloužit veřejné mše.

Velké nasazení bude podle šéfa ochranky Lubomíra Kvíčaly vyžadovat také papežova jízda v jeho speciálním papamobilu. Narozdíl od vládních kolon, které chtějí být rychle pryč, totiž papamobil jede pomalu, aby se papež mohl setkat s věřícími.

"Bude to vyžadovat daleko větší nasazení všech policistů, kteří budou dbát o bezpečnost celé kolony. To znamená jak dopravní služby, která nám bude dělat cestu, tak i osobních ochránců, kteří se budou kolem papamobilu a cesty papeže pohybovat," vysvětluje Kvíčala.

Během třídenní návštěvy se o pohyb papeže bude starat až 450 vojáků a na 300 elitních policistů včetně asi sedmi osobních strážců a řidičů papežova vozidla.

Lubomír Kvíčala potvrzuje, že plánovaná bezpečnostní a dopravní opatření jsou ještě náročnější, než při dubnové návštěvě amerického prezidenta Obamy:

"Papež je hlava státu i hlava církve, to znamená, že je o něj větší zájem než o ostatní hlavy států. Proto jsou bezpečnostní opatření na vyšší úrovni. Vzhledem k tomu, že církví existuje na světě více, tak se dá očekávat, že by mohlo dojít i z tohoto titulu k ohrožení bezpečnosti papeže."

Dopravní omezení v Praze

Na ruzyňském letišti v Praze papež přistane už v sobotu dopoledne. Kvůli jeho návštěvě bude od sobotního rána až do pondělka úplně uzavřená Voršilská ulice, kde sídlí vatikánská diplomatická mise. Právě tam dvaaosmdesátiletý papež stráví obě noci v Česku.

V sobotu od 9 do 13 hodin se autem nedostanete do Karmelitské ulici, kde Benedikt XVI. navštíví tamní kostel Panny Marie Vítězné. "Nebude to tak strašné, když si uvědomíte, že z Karmelitské na Národní třídu se projede pouze Újezdem. Navíc to bude v sobotu kolem jedné hodiny. To znamená, že provoz nebude tak výrazný, abychom ho nějakým způsobem narušili," uvedl Kvíčala.

Odpoledne od 14 zhruba do 19 hodin pak bude uzavřeno Hradčanské náměstí a turisté se musejí připravit i na to, že částečně, a v sobotu zcela, bude uzavřen areál Pražského hradu.

V neděli papež navštíví Brno

Brnu přinese nedělní návštěva papeže a veřejná mše největší dopravní opatření v jeho novodobé historii. Šest kilometrů dálnice D1 u jihomoravské metropole bude v sobotu a neděli téměř na den uzavřeno. Úsek se totiž změní na parkoviště pro 2000 autobusů.

V pondělí bude kvůli papežově bohoslužbě pro dopravu uzavřená také Stará Boleslav.

Spustit audio
autoři: stv , rep , evk , Lenka Rafaelová