Nečasova ODS

20. květen 2010

V demokratických státech se prý před volbami nepřepřahá. Jenže u naší největší pravicové strany k tomu došlo. Je to dobře, nebo špatně? Řekl bych, že to byl tah velmi riskantní, ale asi správný. ODS dala volbou Nečase zřetelně najevo, jakou politiku chce v budoucnu dělat. Pravděpodobně – soudě dle průzkumů veřejného mínění – by tyto volby prohrála tak jako tak, ale postavením Nečase do svého čela se strana nějak pojmenovala, chtěla se – byť bolestně – zbavit zřejmě klientelismu a začala vytvářet předpoklady pro to, aby byla úspěšná ve volbách příštích.

0:00
/
0:00

Jak ostatně vypadá Nečasova ODS? Ve stínové vládě, v kompetenčním týmu ODS pro případnou koaliční vládu, jak svůj tým nazývá Nečas, chybí šéf volebního štábu Ivan Langer a stejně tak tam chybí Petr Gandalovič. Langra, který je největším terčem pro opozici, se občanští demokraté pokoušeli vyřadit i z čela olomoucké kandidátky, ale Langer prý vše o kompetenčním týmu ví, o všem s Nečasem diskutoval a jeho nejdůležitějším úkolem je prý v současné době volební kampaň a nic ho nemrzí. I Gandalovič mluví smířlivě, neboť mu nic jiného nezbývá. Cituji dle Lidových novin: Lídr ODS si asi chtěl dát dohromady tým, zaměřený na řešení ekonomické a dluhové krize. Věci jako zahraniční politiku a zemědělství nechává stranou, konec citátu. Poznamenejme, že v Topolánkově vládě byl Gandalovič právě ministrem zemědělství. Jenže spolupracovníci Langra i Gandaloviče neoficiálně říkají, že Nečas nedomýšlí důsledky svých činů a že to rozděluje ODS. Je dobře si uvědomit, že jak Langer, tak Gandalovič jsou dosud platnými, řádně zvolenými místopředsedy Občanské demokratické strany.

Je jistě pravda, že Nečas ODS rozděluje. A jaká jsou kriteria té správné, Nečasovy ODS? Postupujeme-li zpátky proti proudu času a věříme-li alespoň trochu novinářům, pak se dovídáme, že dva dny před zveřejněním Nečasova kompetenčního týmu, se v Klánovicích sešli zástupci takřka všech krajských organizací strany. Byli tam pozváni senátorem Sašou Vondrou, dnešním velmi blízkým spolupracovníkem .Petra Nečase, dřívějším ovšem velkým spojencem Petra Gandaloviče i Mirka Topolánka. Schůzka se konala zřejmě v jeho režii, ale předseda Nečas ji přijal za svou. A kromě Langra a Gandaloviče, kteří nejsou v Nečasově kompetenčním týmu, nebyly pozvány do Klánovic další špičky ODS – první místopředseda David Vodrážka a další místopředseda Petr Bendl, Davida Vodrážku, katapultovaného do špiček ODS, na Nečasův vkus asi příliš rychle, to zřejmě zaskočilo, neboť říkal, že by se rád zúčastnil, kdyby byl býval pozván.

Petr Nečas zřejmě pochopil, že stranu je nutno ovládat nejen ideály, ale i mocí. Při tom ji rozděluje, souzeno alespoň podle účasti na oné klánovické debatě, na hodné a prašivé, což se možná ideologicky, alespoň částečně, překrývá s odpůrci a podporovateli velké koalice , ale počíná si při tom velmi selektivně, jak píše Petr Kolář v Lidových novinách. Sám je údajně nepřítelem velké koalice.

I když lze jeho dosavadní chování považovat .za snahu zbavit se kmotrů a velrybářů, nechová se důsledně ani co se týká jednotlivých krajů, ani co se týká jednotlivých politiků. Vynechal prý kraj Pardubický, ale i Královéhradecký – to se nezdá být příliš taktní ani taktické. Spoléhá prý zejména na Plzeň a pragmatickou Ostravu. A v kompetenčním týmu figuruje i Pavel Drobil, leckým považovaný za kmotra.

Kromě pokusů o mocenské zajištění se bude muset postarat Petr Nečas i o jasný postoj v jedné důležité záležitosti ideologické, nebo strategické, chcete-li.. Možná, že to někde zaznělo, ale v širší veřejnosti to známo není: je současná ODS euroskeptická nebo eurooptimistická.? Václav Klaus byl a je euroskeptik, podpis Mirka Topolánka je vysekán v omítce lisabonského svatého Jeronýma – nebyl sice ze smlouvy nijak nadšen, ale chápal ji jako nezbytnou nutnost. Jaká bude Nečasova ODS? A jaká je dnes? To bychom měli vědět, protože téhle otázce se nelze vyhnout.

Chápu, že v současných kmotrovských kruzích Nečas nemá a asi ani nechce mít ani přátele, ani pevné pozice. Bude ovšem velkou zkouškou nejen ODS, ale, svým způsobem, celé české demokracie, jestli může v České republice existovat velká politická strana, která bude nezávislá na podpoře kmotrů.. O to – doufám- usiluje Petr Nečas. Tak jsem alespoň pochopil jeho politiku.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

Spustit audio