Nejistá sezóna. Hoteliéři se obávají hlavně podzimu

28. červenec 2020

Zrušené festivaly, skokový nárůst nakažených koronavirem na Karvinsku i Frýdecko-Místecku i přísnější opatření hygieniků. Faktory, které se nepříznivě podepsaly na turismu v Moravskoslezském kraji. Narozdíl od hotelů ve městech ale ty v Beskydech zachraňují letní dovolené.

Rodina pana Viléma je na Frýdecko-Místecku na výletě a před návštěvou zámku si všichni nasazují roušky. Uvnitř budov jsou tady na rozdíl od Vsetínska, kde bydlí, povinné. „Určitě jsme opatrnější, ale neodradilo nás to, ale pro jistotu jsme si roušky vzali,“ říká manželka pana Viléma.

Situace na Karvinsku a Frýdecko-Místecku cestovnímu ruchu uškodila. Penziony na horách v Beskydech jsou ale na tom většinou lépe než ve městech. „Hory mají určitou výhodu, města jsou na tom hůř. Takže těžíme z toho prostředí,“ říká František Nowak, manažer horského hotelu Čeladenka v Čeladné, kam jezdí lidé z celé republiky.

Občas podle něj někdo z obav pobyt přesune na pozdější termín, ale hostů mají relativně dost. „Klepu na dřevo. Nicméně je to jakoby krátkodobá a krátkozraká záležitost – my teď přemýšlíme nad podzimem. Ale to je všude stejné,“ dodává Nowak.

Firemní akce nebudou

To potvrzuje i ředitelka hotelu Freud v Ostravici Simona Cimmer: „Podzim bude horší v tom, že firmy a firemní klientela, která běžně jezdila, budou mít omezenější rozpočty. A tím pádem nebudou mít peníze na školení, teambuildingy, vánoční večírky. Neumím teď říct, kolik firem zruší vánoční večírek, protože na něho nebude mít peníze.“

Optimistický je naopak chatař Martin Stiller, který provozuje horskou chatu na Prašivé, tři kilometry do kopce od nejbližší obce. „V největší karanténě tady bylo i 300 lidí denně. Protože, když měli zavřená svoje fitcentra, svoje nákupní střediska, tak kam jinam měli vyrazit než na hory. A pořád to tak je,“ říká Stiller.

Moravskoslezská sekce asociace hotelů a restaurací potvrzuje, že turisté mají letos v létě největší zejména o malé penziony v přírodě.

Spustit audio

Související