Největší ubytovna pro uprchlíky z Ukrajiny v Chrudimi funguje v bývalém sídle policie

21. prosinec 2022

Opuštěné sídlo policie v Chrudimi se na jaře změnilo na ubytovnu pro běžence z Ukrajiny. Má kapacitu kolem stovky míst a pro město zásadní význam. Bydlení pro tak velké množství lidí radnice jinde sehnat nedokáže. Dohoda o výpůjčce měla vypršet na konci roku. Chrudim ale provoz ubytovny nepřeruší.

Kanceláře, služebny a sklady se na jaře změnily v improvizované byty. A i když nabízí jen základní vybavení, zájem o azyl je mezi Ukrajinci velký. „Aktuálně máme na ubytovně pro Ukrajince 86 ubytovaných, na limitu ještě nejsme, kapacity ještě máme,“ potvrzuje mluvčí Chrudimi Aleš Prokopec.

Klíče půjčené od policie měla Chrudim vrátit na konci roku. To se ale nestane. „Smlouvu jsme s Policí ČR prodloužili do posledního března příštího roku a zároveň očekáváme, že v té samé lhůtě bude objekt převeden na město,“ říká starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Ubytovna pro válečné uprchlíky z Ukrajiny, bývalé sídlo policie Chrudim

V mezidobí se město rozhodlo usilovat o převod historického komplexu a plán v září potvrdili chrudimští zastupitelé. I když někteří z nich poukazovali na to, že vůbec není jasné, kolik bude stát provoz nebo následná rekonstrukce bývalého policejního sídla.

Budovu město dostane darem

„Dohoda nebyla jednoduchá ani na straně státu a policie, protože určitou chvíli tam byla představa, že by to stát měl prodat a utržit peníze. Na druhou stranu přesně z těch důvodů, že dům je energeticky náročný, jsme my nic jiného než bezúplatný převod nechtěli připustit. Nakonec jsme se shodli na bezúplatném převodu,“ vysvětlil starosta.

S převodem nejdřív musí souhlasit ministerstvo financí. Pokud Chrudim budovu získá, nepočítá s žádnými okamžitými změnami. Dokud to bude nutné, zůstane režim ubytovny zachovaný. „Tak dlouho, jak budou Ukrajinci potřebovat,“ popsal další postup starosta Chrudimi František Pilný.

Podle statistiky ministerstva vnitra je ve městě evidovaných přes 900 běženců z Ukrajiny. Ubytovna v bývalém sídle policie tak vykrývá zhruba desetinu z tohoto počtu.

Spustit audio

Související