Nejvyšší má 19 metrů. Podivuhodné sukulenty a rady, jak je pěstovat

26. srpen 2023

Krásná ozdoba každé domácnosti nebo zahrady, která nevyžaduje moc práce. Nebo ano? Poslechněte si největší zajímavosti o sukulentech. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Taky máte pocit, že vám doma nevydrží žádná pokojová rostlina? A už jste zkusili sukulenty? Terka Rašová si v klubu Rádia Junior povídala s kurátorkou Botanické zahrady Hlavního města Prahy, Evou Smržovou.

Co patří mezi sukulenty

Sukulenty jsou rostliny, které mají dužnaté části těla (například listy nebo stonek), a ty jim pomáhají dobře zadržovat vodu. Jsou to takoví velbloudi mezi rostlinami.

Sukulenty tvoří nádherná zákoutí

Rostou v oblastech, kde je sucho. Našli byste je skoro všude na světě, kromě Antarktidy a polárních oblastí. Opylují je kolibříci, lišajové nebo i kaloni. Mezi sukulenty patří taky kaktusy.

Největší kaktus má 19 metrů

Největší kaktus na světě Pachycereus pringlei roste v Sonorské poušti v Mexiku, má 19 metrů a metrový průměr hlavního stonku.

Pachycereus pringlei je nejvyšší druh kaktusu

Nejmenší kaktus na světě se jmenuje Blossfeldia liliputana, měří 12 mm v průměru, má oproti tělu obrovské květy a roste v Argentině a Bolívii.

Kaktusy mají trny proto, aby je nesnědl nějaký býložravec. Chlupy je chrání předtím, aby je nespálilo slunce.

A věděli jste, že některé kaktusy kvetou jen jednou za život? Například agáve.

Jak se starat o sukulenty? Jaké si pořídit domů? To se dozvíte v rozhovoru, který si můžete pustit nahoře v článku u prvního obrázku.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Tereza Rašová , kpe
Spustit audio

Související