Nekupte ojeté auto v polopřevodu!

30. červen 2015

Už 1. července z registru vozidel zmizí vozidla v takzvaném polopřevodu. Jde o ta auta, která původní vlastník odhlásil, ten nový už na sebe ale nepřihlásil. Majitelé takových vozů by se jich ještě mohli chtít zbavit. Kdo ještě dnes plánuje koupi ojetého vozu, musí být opatrný.

„Je to velký apel směrem k zájemcům o ojetý vůz. Je vždy potřeba si takové auto prověřit a také je potřeba dát si pozor na podezřele nízké ceny," Varuje Pavel Foltýn z Auto ESA.

Petr Špaček z autobazaru Špaček dodává: „Nenabíráme do prodeje auta z ulice, bereme je z leasingových společností. Tohle není náš případ, s tím jsme se nesetkali. Všechna auta, která jsme nestihli prodat, museli jsme na ně udělat evidenční kontrolu a přihlásit je na sebe."

Zkontrolujte majitele v malém a velkém techničáku

Že je auto v polopřevodu zjistíte pohledem do technického průkazu. V malém i velkém technickém průkazu musí být shodné jméno majitele. Při koupi ojetého auta z bazaru je majitelem vždy příslušný autobazar.

Pokud je tomu jinak, převod nebyl dokončen. Od takového vozu ruce pryč. Za jeho řízení hrozí podle ministra dopravy Dana Ťoka pokuta: „Sankce by byla v případě, že bude ten řidič přistižen, tak bude jezdit s vozidlem, které nesplňuje technické požadavky. Takže by mohl dostat pokutu z tohoto titulu."

Čtěte také

Administrativně zaniklým autům pojištění nezaniká

Aut v polopřevodu, která mají platnou technickou prohlídku, bylo ještě před necelým měsícem asi 100 tisíc. Pokud byla pojištěná, takové pojištění podle Aleše Povra z České kanceláře pojistitelů nezanikne ani po 1. červenci: „Pokud tím vozidlem může být způsobována nějaká škoda, tak to vozidlo musí být pojištěno. Není nikde garantováno, že to vozidlo zanikne i fyzicky. Dá se předpokládat, že motorista na tu silnici vyrazí, může způsobit škodu a v tu chvíli musí být schopen tu škodu hradit. Proto musí mít povinné ručení. Tak aby tu škodu za něj mohla uhradit pojišťovna."

To jistě přivítají poškození řidiči. A teoreticky bude možné pojistit také auto, které administrativně zaniklo.

Spustit audio