Nepříjemný skandál Viktora Juščenka

4. srpen 2005

Juščenko mladší vyvolává živý zájem médií už delší dobu. Student, jemž není ještě ani dvacet let, používá či dokonce vlastní luxusní vůz BMW, s nímž okázale parkuje na středním pruhu hlavních kyjevskýchn tříd, jinak vyhrazeném jen pro policii a vládní vozidla, utrácí obrovské peníze v luxusních kyjevských restaurantech a vůbec vede život, který rodině jeho otce rozhodně radost ani čest nedělá. Limuzínu přitom Juščenkovi mladšímu zakoupil či zapůjčil ukrajinský podnikatel, působící v České republice, jehož jméno se českým ani ukrajinským novinářům zatím nepodařilo zjistit.

Plnou silou skandál propukl na nedávné tiskové konferenci, kde byl prezident Juščenko dotázán, kde jeho syn bere na svůj njákladný život peníze. Vždy rezervovaný, noblesní a uvážlivý Juščenko starší tentokrát nevydržel a reagoval velmi emotivně - což ostatně podezření na nekalý původ horentních příjmů jeho syna jen prohloubilo. Redaktora listu Ukrajinskaja pravda, který otázku položil, prezident označil za nájemného vraha, který se seriózní žurnalistikou nikdy neměl nic společného.

Tento prezidentův výrok pobouřil celou ukrajinskou novinářskou obec, která se na prezidenta obrátila otevřeným dopisem, v němž ho žádala o omluvu. Té se jak bezprostředně postiženému novináři, tak celé ukrajinské novinářské pospolitosti dostalo, ale obecnou pachuť z čehosi nepřístojného to ve společnosti stejně nezažehnalo. Prezidentův úřad se pochopitelně snažil nechutný dojem z aféry zažehnat a zpočátku společně s prezidentem tvrdil, že Juščenko mladší pracuje v elitní poradenské firmě, kde pobírá velmi slušný plat. Toto úterý však musel zástupce šéfa státního daňového úřadu Mykola Katerynčuk připustit, že prezidentův syn vlastní autorská práva na veškerou symboliku tzv. oranžové revoluce z konce loňského roku, která jeho otce vynesla do čela státu. Katerynčuk před novináři řekl, že tato práva předal Juščenkovi mladšímu po třetím a rozhodujícím kole prezidentských voleb on sám a že se tak stalo v přítomnosti notářů, takže právně je celý případ zcela čistý.

Symbolika oranžové revoluce je dnes využívána hlavně pro komerční účely. Oranžová barva a důrazné slovo Tak s vykřičníkem, znamenající v českém překladu Ano, najdeme například i na etiketách lahví s vodkou. O Juščenkovi mladším se přitom zpočátku mluvilo jako o autorovi této symboliky. Rychle se však ukázalo, že je jen majitelem autorských práv, protože skutečným autorem je revoluční symboliky je výtvarník Jaroslav Lesjuk.

Podle mluvčí ukrajinského prezidenta Juščenkova rodina získala tato práva jen a jen proto, aby byla právně ochráněna před zneužitím. O jejich komerčním využití prý v té chvíli nikdo nepřemýšlel a Juščenkovi se prý těchto práv neujali proto, aby na nich vydělávali. Ukrajinští reklamní odborníci ovšem na druhé straně právě komerční hodnotu autorských práv na ornažovou revoluční symboliku odhadují na celých 100 milionů dolarů.

Prezidentova mluvčí má samozřejmě pravdu v tom, že právně je vše v pořádku, zákon nikdo nepřekračuje a původ desetitisíců dolarů, které rozhazuje Juščenko mladší, je legální. Jeho otec však může být velmi snadno obviněn z toho, že jeho rodina nezodpovědně kupčí s něčím, co proreformní část ukrajinské společnosti považuje za národní svátost.

Pro vítěze komplikovaných prezidentských voleb z přelomu roku je celý skandál dvojnásob nepříjemný i proto, že zemi čekají důležité parlamentní volby. Po těch se očekává důležité omezení prezidentských pravomocí právě ve prospěch Nejvyšší rady neboli parlamentu. Reformní blok Naše Ukrajina by tak kvůli skandálu kolem hýřilského životního stylu Juščenka mladšího mohl být nakonec oslaben ještě mnohem víc, než původně předpokládal.

Spustit audio