Nezávislá média podle Miloševiče - policejní zákrok

14. prosinec 2000

Opakované výhrůžky srbské vlády, že zasáhne proti těm sdělovacím prostředkům, které si dovolily kritizovat Slobodana Miloševiče, se nyní naplnily. Srbská policie ve středu často ráno obsadila budovu nezávislé televizní společnosti "Studio B", v níž sídlí také populární rozhlasová stanice "B2-92" a další jugoslávská nezávislá média a prostě nevpustila jejich zaměstnance dovnitř a tím i rázně ukončila jejich vysílání.

Obsazeny byly též redakce hlavních nezávislých novin Blic a oblíbeného studentského Radia Index. Středeční policejní zákrok v Bělehradě proti nezávislým médiím popsal v rozhovoru pro jihoslovanské vysílání naší rozhlasové stanice ředitel televize "Studio B" Dragan Kojadinovič:

"Policie vtrhla do budovy naší redakce na bělehradské Masarykově ulici už ve 2 hodiny ráno a později obsadila i pobočku naší redakce v Mladenovači a naše vysílače na okolních kopcích. Jejich cílem je zřejmě úplně eliminovat všechny programy Studia B. Policie zastavila také vysílání radia B2-92 a Radia Index a nedovoluje ani našim kolegům z novin Blic, které sídlí ve stejné budově, aby vstoupili do redakce."

Ředitel nezávislé televizní stanice "Studio B" Dragan Kojadinovič označil policejní akci za "státem organizovanou krádež, která nemá žádné oprávnění v zákoně". Jeho kolega z radia "B2-92" Veran Matič o zákroku policie proti nezávislým médiím řekl:

"Je to naprostý zákaz elementární svobody slova v dnešním Srbsku. Tyto sdělovací prostředky byly konec konců hlavním zdrojem informací. Obraz sdělovacích prostředků v Srbsku bude tak trvale rozbitý a poškozený i v budoucnosti, pokud nezačneme zase pracovat jako dříve."

Vůdci jugoslávské opozice se později sešli v Bělehradě, aby diskutovali o vzniklé situaci. Jeden z opozičních představitelů, Vladan Batic, vyjádřil v rozhovoru se zpravodajem agentury AP obavy z dalšího vývoje. "Jugoslávská vláda," podle jeho názoru, "tímto zákrokem vlastně neformálně zavedla v zemi vyjímečný stav." A dodal: "To naznačuje vznik občanské války".

Názor Vladana Batice je možná trochu přehnaný, ale jisté je, že ve středu zavládla v Bělehradě velmi vzrušená nálada.

Mluvčí bělehradské městské samosprávy, kterou ovládá opozice, Aleksandar Cotric vyzval například obyvatele hlavního města, aby přišli bránit svoji televizi a rozhlas. Podrobnosti o připravovaných protestech a veřejných shromážděních, jak řekl, by měly být oznámeny později.

Srbská vláda oficiálně odůvodňuje středeční policejní zákrok proti nezávislým sdělovacím prostředkům tím, že televizní stanice "Studio B" "často vyzývala ke svržení ústavního pořádku a k rebeliím proti legálně zvolené vládě".

Vysílání stanice "Studio B" dosahovalo na asi polovinu území Srbska a vláda se ho snažila v minulosti už vícekrát narušovat. Také rozhlasová stanice "B2-92" byla už třikrát uzavřená, například během loňského bombardování Jugoslávie letectvem Severoatlantické smlouvy.

Spustit audio