Novinkou festivalu Jeden svět budou „neviditelné“ dokumenty Českého rozhlasu

22. únor 2016

Letošní novinkou festivalu Jeden svět budou dokumenty, které neuvidíte. Český rozhlas, hlavní rozhlasový partner festivalu, zve k poslechu dokumentů, které pracují pouze se zvukem - obraz dá příběhům vlastní fantazie posluchačů. S tvůrci z Českého rozhlasu bude možné během festivalu debatovat o aktuálních tématech hned několikrát. Zajímavostí bude také rozhlasové, divadelní či animované zpracování osobních zkušeností, zážitků a vzpomínek z doby před rokem 1989, které vznikly v rámci projektu Vyprávět nevyprávěné.

Český rozhlas na festivalu Jeden svět představí několik dokumentů, které se věnují aktuálním společenským problémům. Po poslechu bude vždy následovat debata s tvůrci a dalšími hosty. Ve středu 9. března v 18.30 rozhlas uvede v Diváckém centru Galerie Lucerna radiodokument Čechy Čechům – Bez nenávisti. Jeho autor Dan Moravec natáčel s iniciativou Hate Free, tedy česky Bez nenávisti. Jak její členové uvádějí, usilují o život bez násilí a zášti. Sami jsou přitom terčem nenávistných útoků prakticky každý den – na internetu. Součástí tohoto bloku bude také radiodokument Lenky Pitronové Promiň, ale nevím, kdo jsi!. Autorka v něm sleduje strach české veřejnosti z migrantů, reakce občanů, kteří se rozhodli uprchlíkům pomáhat i příběhy samotných běženců na chorvatskosrbské hranici.

V sobotu 12. března v 19.00 hodin rozhlas uvede druhý blok, kde Kateřina Jungová představí svůj dokument o lidech bez domova nazvaný Výhybka. Jsou mladí, inteligentní, práceschopní, relativně ještě silní, ale přesto žijí na ulici. Radiodokument nabídne možnost nahlédnout skrze osudy tří mužů na problematiku bezdomovectví mladých lidí u nás.

V neděli 13. března představí projekt Vyprávět nevyprávěné různě zpracované tři osobní příběhy o životě za komunismu - dva krátké audio-dokumenty od Brit Jensen z Českého rozhlasu, divadelní hru od Dodo Gombara, uměleckého šéfa Švandova divadla a tři krátké animované příběhy od Nizozemských animátorů. Vyprávět nevyprávěné je součástí Iron Curtain Project, multimediálního projektu s on-line příběhy a off-line událostmi po celé Evropě. V uplynulých měsících Český rozhlas v rámci tohoto projektu oslovoval veřejnost s výzvou k zaslání tajemství z denního a pracovního života v době komunismu.

Kromě vysílání rozhlasových dokumentů participuje Český rozhlas na festivalu také udílením Ceny Českého rozhlasu za kreativní užití hudby a zvuku v dokumentárním filmu. O vítězném snímku rozhodne porota složená z rozhlasových pracovníků, jejichž profesí je především zvukový design. Aktuální informace o festivalu Jeden svět budou součástí vysílání Českého rozhlasu, a to nejen na celoplošných stanicích, ale také v regionálním vysílání v době, kdy se festival po hlavní pražské části přesouvá do regionů.

Spustit audio