Nový bodový systém zavádí přísnější tresty pro řidiče

1. listopad 2016

Ministerstvo dopravy chce po deseti letech zpřísnit bodový systém. O jeho posledních změnách dnes diskutoval ministr Dan Ťok za Hnutí Ano na semináři ve sněmovně s několika odborníky. Změny v bodovém systému chce poslancům předložit do několika týdnů.

Resort chce celý systém zjednodušit a zároveň by měl přispět ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Měl by víc chránit poctivé řidiče a naopak trestat ty agresivní. Jak doplňuje Dan Ťok za Hnutí Ano. „Zavádíme princip dvakrát a dost. To znamená, že když někdo udělá podruhé závažný přestupek, tak se vyboduje. Nebo třikrát a dost tak, že se sazby zjednodušují.“

Čtěte také

To znamená, že by byly pouze tři sazby počtu bodů podle závažnosti přestupku a to za dva, čtyři nebo šest bodů. Nezkušeným řidičům s praxí do dvou let chce Ťok snížit počet bodů ze současných dvanácti bodů na polovinu.

Podle policejních statistik totiž zaviní v České republice zhruba čtvrtinu dopravních nehod právě nezkušení řidiči s praxí do pěti let. Podle Petra Vomáčky z ÚAMK ale hrozí, že budou právě začínající řidiči dva roky čekat, aby získali plný počet bodů. „Dá se říct, že si řidič udělá řidičské oprávnění, dva roky počká, a pak sedne za volant ještě méně zkušený, než byl po autoškole.“

Vomáčkovi se ještě nelíbí, že nový systém hned nevyboduje řidiče, který i přes zákaz vjede na železniční přejezd. V pozměňovacím návrhu je totiž tento přestupek trestám odebráním šesti bodů. Ministerstvo dopravy teď dá celý návrh k připomínkám ostatním resortům. Pak by ho měli začít projednávat poslanci. Dan Ťok by ho rád prosadil co nejdříve. „Já bych si ideálně představoval, že se nám podaří ještě v tomto volebním období tuto novelu protáhnout. Budu dělat všechno pro to, aby se nám to podařilo.“ Návrh obsahuje i informování řidičů o každé změně v jejich bodové kartě prostřednictvím e-mailu, textové zprávy nebo datové schránky.

Spustit audio