Nový majitel zámku v Chlumu u Třeboně začal bez povolení s opravou. Zároveň nechal oplotit park

21. listopad 2023 10:32

Barokní zámek v Chlumu u Třeboně, odkud se arcivévoda František Ferdinand d’Este v roce 1914 vydal do Sarajeva, čeká na rekonstrukci desítky let. Chátrající památku nedávno koupil podnikatel Daniel Bakaev. Nechal oplotit park a zahájil opravu. Nemá ale stavební povolení.

Vlastníkem zámku v Chlumu u Třeboně je nově vzniklá společnost Zámek d´Este s.r.o., jejímž jednatelem je Daniel Bakaev, podnikatel s rusko-kazašskými kořeny, který vlastní hotely a rezidence v Karlových Varech nebo Mariánských Lázních. Zámek v Chlumu u Třeboně plánuje také využívat pro ubytování a chce tam provozovat restauraci.

Objekt byl dlouhá léta prázdný, postupně chátral a s novým majitelem svitla naděje na to, že se památku podaří zachránit a třeba i zpřístupnit. Jak ale jako první upozornil Deník N, nový vlastník celý areál uzavřel a bez stavebního povolení provádí bourací práce.

Čtěte také

Zároveň obehnal plotem rozlehlý park, který byl téměř sto let veřejnosti přístupný. Obyvatelé Chlumu u Třeboně tak přišli o využívanou zkratku do centra městyse.

Vedení proto usiluje o znovuotevření parku, byť třeba v omezeném režimu, protože uzavření je podle starostky Jitky Bednářové velkou komplikací. „Stojíme o zachování průchodu parkem. Samozřejmě chápeme, že to může být v určitém režimu, že se zámecké parky uzavírají na noc a podobně. Se zástupcem majitele jsme se nedávno dohodli, že budeme vzájemně komunikovat, tak uvidíme, jak se vše bude vyvíjet,“ uvádí.

Zámek v Chlumu u Třeboně je památkově chráněným objektem. Majitel proto k přestavbě potřebuje kromě stavebního povolení také posudek památkářů. Ti zadali několik podmínek, které je nutné před zahájením rekonstrukce splnit. Při pokusu o posouzení stavu budovy a kontrolu prací se ale památkáři do zámku nedostali. Majitel s nimi, jako podobně jako se stavebním úřadem v Třeboni, odmítá komunikovat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související