Místo sultána z Malajsie nejspíš skrytí kupci. Prodej zámku a podzámčí v Protivíně budí kontroverze

8. listopad 2023

Vlastnictví historické nemovitosti se pro některé obce rovná výhře v loterii, pro jiné jde naopak o břemeno, které je táhne ke dnu. V Protivíně se před časem rozhodli prodat staré budovy v areálu tamního zámku. Koupil je stejný investor, který už dříve získal právě zámek. A tím se už tak komplikovaný příběh dominanty protivínského centra ještě víc zamotal. Téma rozebírá pořad Přímá řeč.

Do historie zámku v Protivíně se v dávných dobách zapsaly rody jako Rožmberkové nebo Schwarzenbergové, ale i současná historie je barvitá. V časech zcela nedávných měl údajně zámek koupit přes prostředníky malajsijský sultán, aby se ukázalo, že nejspíš jde o skryté kupce s kontakty na rusko-tádžické podnikatelské prostředí.

Příběh památky, která byla v minulém století vyvlastněna a dlouhá léta pak byla majetkem Prahy 4, než byla zprivatizována, byl mnohokrát v médiích popsán právě v souvislosti s kontroverzemi ohledně posledních vlastníků.

Čtěte také

Protivínský opoziční zastupitel Milan Mráz byl kritikem prodeje současným majitelům od počátku. „Poprvé jsem to zaregistroval asi v září 2021, kdy se objevilo na titulní stránce Blesku, že nějaký sultán koupil zámek v Protivíně pro svoji českou manželku a bude tady toho spoustu realizovat. Už tehdy jsem se hlasitě zasmál a říkal jsem, že ve svých letech jsem na pohádky velký, ale město prostě začalo tu linku držet. Co tady všecko bude, že zámek bude po celé prázdniny uzavřený, když tu bude královská rodina… Vrtalo mi hlavou, co by tady královská rodina z Malajsie osm týdnů na zavřeném zámku dělala,“ říká.

Naopak zastupitelé města byli rádi, že do Protivína přišel tak významný investor. Předloni se jednomyslně usnesli, že mu prodají z majetku města i přilehlé budovy k zámku, takzvané podzámčí, kde do té doby byly byty.

Starosta Jaromír Hlaváč si za tímto rozhodnutím stojí. „Podzámčí bylo v žalostném stavu. Bydlelo tam asi šestnáct rodin v prostorách, které skutečně už byly na hraně. Topilo se akumulačními kamny, ale protože elektrika byla následně poměrně drahá, nevětralo se, takže všude byly plísně. Pro město to byl ekonomicky neopravitelný objekt,“ připomíná.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný zamotané kauze protivínského zámku a podzámčí si poslechněte online. Připravil Filip Černý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související