O prázdninách na silnicích zemřelo nejméně lidí za 27 let

1. září 2016

Letošní rok se zapíše do statistik. O prázdninách na silnicích zemřelo nejméně lidí za posledních 27 let. Podle nejčerstvějších údajů od Policie ČR je to 126 obětí. Oproti loňskému létu to znamená pokles o 21 lidí. Hostem Ranního interview je šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Překvapila Vás tato bilance 126 obětí na silnicích za dva prázdninové měsíce?

Ano, překvapila, ale stále je to velmi vysoké číslo. Zejména průběh měsíce července byl oproti jiným stejným obdobím z předcházejících let pozitivní, zaznamenali jsme největších pokles právě v červenci, a to o 19 usmrcených osob.

Čím si to vysvětlujete?

V průběhu letních prázdnin se v silničním provozu velmi výrazně projevuje počasí, dá se tedy říci, že v porovnání s předchozími lety byl červenec studenější, nebylo tolik těch výrazných teplých dnů. Takže se nevyskytovalo tolik případů letního přejetí do protisměru na rovném, přehledném úseku a právě tady jsme zaznamenali pokles tragických následků. Už se to ale nedá říct u nepřizpůsobení rychlosti a zvládnutí vozidla, kde jsme zaznamenali 20 usmrcených osob. Svoji roli sehrála i média, která informovala o rizicích, která letní měsíce přináší a další věc, která se odrazila na intenzitě silničního provozu, bylo poměrně velké množství uzavírek nejen hlavních silničních tahů, ale i vedlejších komunikací. A i když to pro řidiče bylo velmi nepříjemné, tak vlivem uzavírek došlo ke zpomalení dopravy a tím i ke snížení následků dopravních nehod.

Mluvil jste o počasí. Hraje tam podle Vás roli i to, že např. v červenci více pršelo a nevyjíždělo tolik motorkářů?

Ano, je to tak. Čím horší je počasí, tím jsou menší následky dopravních nehod. Řidiči jsou ostražitější a nevyjíždějí někteří účastníci silničního provozu jako motorkáři a cyklisté, kteří jsou nejzranitelnější. I přesto jsme během letních prázdnin zaznamenali celkem 25 smrtelných nehod motorkářů.

Je to sice pokles, jak jste sám řekl, ale je možné to číslo 126 obětí na silnicích ještě snížit?

My se o to snažíme. V letošním roce jsme zahájili kampaň na nevěnování se řízení s využitím médií, zejména rádií, abychom dostali tyto informace do kabin řidičů. Je potřeba neustále opakovat rizika letního provozu, snažíme se o to nejen my, ale i naši partneři jako je oddělení BESIP. Přesto letní měsíce patří mezi ty nejtragičtější v roce a období od poloviny června do konce září bývá stále tragické a čísla klesají velmi pomalu.

Všímáte si i vy, že lidé na silnicích stále častěji drží v ruce mobilní telefon, kontrolují sociální sítě, a že je to něco, s čím je třeba zásadnějším způsobem bojovat?

Souhlasím s Vámi. Nevěnování se řízení vozidla, ať už z důvodu stavu řidiče, tzn. jeho únavy nebo stresu nebo že dělá nějakou jinou činnost, to je fenomén poslední doby a s rozvojem komunikačních technologií je to stále horší. Není to problém jenom v České republice, ale v celé Evropě. Nepozorný řidič je největším postrachem silnic.

Byl byste pro větší sankce?

Není to jen o sankcích, ale i o prevenci. Sankce by v tomto případě měla mít i svůj výchovný a preventivní účinek. Takže zvýšení sankce, aby se řidičům takové chování nevyplatilo, by bylo na místě. Ale na druhou stranu je třeba tato rizika vysvětlovat hlavně začínajícím řidičům, kteří si možná úplně neuvědomují to, že i pouhé ohlédnutí na mobil, tablet, notebook i v řádu sekund může znamenat obrovskou tragédii. A i BESIP na toto v letošním roce upozorňoval a my tyto aktivity velmi podporujeme.

Jakou radu dáte rodičům, kteří posílají děti do školy? Jak mají děti připravit, aby se jim cestou nic nestalo?

Většina rodičů doprovází děti první den do školy, takže se nabízí to, aby rodiče šli dítěti příkladem a ukázali mu, jak se má chovat v silničním provozu. Zastavit se s ním u přechodu, rozhlédnout se na obě strany a teprve poté přejít vozovku. Jak jsme už avizovali, i policisté budou zejména na začátku školního roku přítomní na těch zatížených přechodech v blízkosti škol a my se budeme snažit nejen v průběhu měsíce září na seminářích a besedách vysvětlovat dětem, především začínajícím školákům, základní pravidla silničního provozu.

Děkuji za rozhovor.

Spustit audio
autoři: jch , min , Lenka Rezková