Oblečená zimní bunda může dítěti při nehodě způsobit zranění

25. leden 2016

Oblečená zimní bunda může dítěti v autosedačce při nehodě ublížit. Tlusté oblečení totiž snižuje účinnost bezpečnostních pásů, které chrání před následky dopravní nehody. A platí to nejen u dětí v sedačkách, ale i u dospělých připoutaných klasickým pásem. Dětské tělo je ale ke zranění náchylnější.

„Dítě v sedačce vozím bez fusaku v normálním zimním oblečení, ale potom se samozřejmě pořádně nedotáhnou pásy. Když jedu na delší cestu, dávám ho tam bez bundy a přikryju dekou,“ říká mi u jednoho supermarketu v Berouně Markéta, maminka asi ročního Matyáše. Dopravní expert Robert Šťastný nám vysvětluje, proč je bezpečnější vozit dítě v autosedačce bez zimní bundy.

Čtěte také

„Mezi popruhem a samotným dětským tělíčkem dítěte vzniká vzduchová bublina, tím vzdušným oblečením – péřovou nebo flísovou bundou,“ říká Šťastný.

Svému synovi občas nechává tlustou zimní bundu i řidič Luboš, který před chvílí taky přijel k supermarketu v Berouně. „Vezmu kluka a podle toho, jestli je nebo není auto vyhřáté mu bundu buď sundám, nebo ne. Potom dám pásy a vyrážíme.“

Stačí deka

Robert Šťastný říká, že pokud neparkujete v garáži, odkud máte v autě příjemnější teplotu, stačí, když dítě v sedačce přikryjete teplou dekou. Zimní bunda by vašemu dítěti v případě nárazu mohla hodně ublížit. „To dítě nějaký krátký okamžik letí volným pádem a potom se do pásů dostává mnohem prudčeji a tím trhnutím se může vnitřně zranit – utrhne si nějaké vnitřnosti nebo si hne s nějakou částí těla,“ vysvětluje Robert Šťastný.

Stejnou chybu dělají i dospělí. Je prý lepší si před zapnutím bezpečnostního pásu rozepnout bundu, aby pás přilehl přímo na vaše tělo. Můžete tak předejít nepříjemným úrazům při dopravní nehodě.

Spustit audio