Oktoberfest letos praskal ve švech. Jak se na něj chystají sládkové?

V Mnichově minulý týden skončil další ročník Oktoberfestu, při kterém padaly rekordy. Poprvé od 80. let dorazilo více než 7 milionů návštěvníků. Ani jeden z nich by si ale na pivu nepochutnal bez šesti konkrétních lidí, bez sládků z místních pivovarů. Zpravodaj v Německu Václav Jabůrek si nad tuplákem popovídal s jednou z těchto pivních celebrit, Christianem Dahnckem z pivovaru Paulaner.

„Na každý Oktoberfest musíme udělat speciál, který musí splňovat hodně požadavků. Je to celkem silné pivo, minimálně 13,5°, ve kterém je mnohem víc sladu než v obyčejném ležáku, a tím pádem i víc alkoholu. V tom našem je asi 6 %. A víceméně předepsanou máme dokonce i barvu nebo hořkost,“ popisuje hlavní sládek v pivovaru Paulaner Christian Dahnck.

Jak se vaří speciál

Sedíme spolu v obřím pivním stanu a na stole před námi je jeho dílo natočené do obřích, více než litrových sklenic.

„Vždycky je to výzva – musíte přijít s něčím novým, ale máte na to jen čtyři ingredience, takže to různě kombinujeme a testujeme,“ vysvětluje mi Christian.

Čtěte také

„Nejdřív uvařím jen malou várku, abych si ověřil, jestli vůbec splňuje všechny nároky, a teprve potom na to jdeme ve velkém. Pokaždé s tím začínám tak v květnu a pak se to prodává jak na Oktoberfestu, tak i v obchodech jako speciální edice.“

Pivní koštování

Kromě Dahnckeho stojí celá akce na dalších pěti sládcích, mimo jiné na těch z pivovarů Löwenbräu, Spaten nebo Augustiner.

„Pivo tu nabízí jen šest mnichovských pivovarů a vždycky jsme napjatí, s čím přijdou kolegové. Se všemi máme skvělé vztahy. Dobře se známe a pravidelně se scházíme. A pochopitelně ochutnáváme i to, co si ostatní připravili. Všechno jsou to skvělá piva, ale samozřejmě to moje je z nich nejlepší,“ směje se sládek.

Na letošní Oktoberfest zavítalo rekordních více než sedm milionů lidí, tedy nejvíc za skoro čtyřicet let

Christian Dahncke postupně upíjí z velkého těžkého tupláku, zatímco celým stanem, který dokáže pojmout více než šest tisíc lidí, duní dechovka a hluk návštěvníků. Samotný sládek uprostřed toho působí uvolněně. Má k tomu i dobrý důvod – a teď opravdu nemyslím hladinku alkoholu.

Čtěte také

Sládek jen slízne smetanu

„V momentu, kdy začíná Oktoberfest, jsem úplně v klidu. Já mám odpracováno. První sobotu se jen kouknu po stanu – vidím, že moje pivo lidem chutná, a celé to ze mě spadne. Mám hotovo,“ vysvětluje.

„Pak už je to jen o schůzkách s klienty, exkurzích a tak. A v tomhle mám opravdu výjimečnou pozici – vždycky jsem za toho dobrého. Někdy si hosté stěžují, že jsme zase zdražili a tak, ale když přijde sládek, toho všichni jen chválí, usmívá se Christian Dahncke.

autoři: Václav Jabůrek , and
Spustit audio

Související