Otakar Vávra. Nestor českého filmu

Otakar Vávra se narodil 28. února 1911 v Hradci Králové. Původně studoval architekturu, ale postupně mu učaroval film jako nové umění 20. století. Víte, které filmové hvězdy byly jeho milenkami? A jaké výhody našel ve své dlouhověkosti? To prozradí Příběhy z kalendáře.

První experimentální snímek Světlo proniká tmou natočil už v roce 1930. V éře prvorepublikové kinematografie byl postupně scenáristou a od roku 1937 režisérem. Často adaptoval pro film klasická díla a obsazoval ty nejlepší herce, čímž brzy získal respekt i u odborné kritiky.

Až do komce života neztratil elán

Zažil dobu uctívání filmových hvězd, z nichž některé byly i jeho milenkami – například Adina Mandlová. Proplul i temným obdobím Protektorátu, stejně jako útlakem 50. let. V 60. letech chytil druhý dech a přispěl k tvorbě legendární nové vlny.

Své bohaté zkušenosti do 60 let předával studentům režie na FAMU, kde se rozloučil až v roce 2008. K jeho nejvýznamnějším dílům patří Kouzelný dům, Krakatit, Husitská trilogie, Romance pro křídlovku nebo Kladivo na čarodějnice. Až do konce života neztratil elán a v dlouhověkosti dokonce našel i výhody: „Všechny špatné věci jsem už dávno zapomněl, pamatuju si jen ty dobré; proto je mi fajn.“

Spustit audio

Související