Palivo je v Itálii nejlevnější hned za hranicemi, k mýtným branám si vezměte drobné peníze

19. květen 2016

Chorvatsko a Itálie jsou z nejoblíbenějších destinací českých turistů. Jen do Itálie jich loni přijelo přes 600 tisíc. Pokud si sem chcete vzít na dovolenou autem kola, tak musíte mít bezpečnostní tabulku. Řidič taky nesmí v homologovaném kanystru dovážet víc než 10 litrů paliva, jinak riskuje pokutu v přepočtu přes 200 tisíc korun. V hlavní sezóně, která začíná už za dva týdny, by měli řidiči počítat se zdržením u mýtných bran.

Pomalu se blížíme k mýtným branám, je tady asi deset závor. Vpravo jsou vjezdy na placení kartou, vlevo v hotovosti. Igor Sirota z ÚAMK říká, že při placení je dobré, mít po ruce drobné. „Vracejí v eurech, ale když budete mít především stoeurové bankovky, tak ty jsou moc velké a můžou s tím být zbytečné komplikace.“

Čtěte také

Byli jsme také u čerpací stanice v Itálii. U dvou stojanů jsou rozdílné ceny. „Vpravo se tankuje tím způsobem, že načerpáme palivo a jdeme zaplatit, nebo můžeme natankovat přes nějaký platební terminál, a potom je to ve slevě,“ říká Petr Vomáčka z ÚAMK.

Vyplatí se vůbec tankovat v Itálii? „Moc se to nevyplatí, tady je sice nafta docela levná, ale to jsme kousek za hranicemi. Pokud pojedeme níž směrem na jih, budou pumpy dražší. Rozdíl mezi Rakouskem, Českem a Itálií se může rovnat kolem 40 až 50 centů.“

ZeměNATURAL 95NATURAL 98NAFTAMěna
Česká republika26,99-25,25CZK
Itálie1,451,551,28EUR
Rakousko1,041,190,95EUR

Na autech, která vezou kola na dovolenou, jsme viděli velké pruhované červeno bílé tabulky. V Itálii to je povinnost. „Připevňuje se to na kola, která máme například na tažném zařízení na nosiči, je to hlavně kvůli bezpečnosti,“ vysvětluje Petr Vomáčka. V Itálii je také zakázané kouřit v autě, pokud s vámi jede těhotná žena nebo dítě.

Spustit audio