Papež zamířil ze Skotska do Londýna

17. září 2010

Papež Benedikt XVI. pokračuje v historické čtyřdenní návštěvě Velké Británie. Cestu zahájil ve Skotsku a zatím se zdá, že kontroverzní témata byla dočasně odložena na později a Skotsko si užívá mediální zájem minimálně celé Evropy. Ve Skotsku natáčel zvláštní zpravodaj Ondřej Bouda.

Papež Benedikt XVI. zahájil svou cestu ve skotském Edinburghu, kde ho v královském sídle Holyrood House uvítala královna Alžběta II., která je hlavou anglikánské církve. Oba se shodli na potřebě posilovat společné dědictví všech křesťanů navzdory rozdílům v dogmatických názorech.

Papež také připomněl společné křesťanské dědictví a vyzval Brity k boji proti agresivnímu sekularismu. Po projevech se Benedikt XVI. vydal ve svém papamobilu za doprovodu dudáků do ulic města, kde na něj čekaly tisíce lidí.

Dorazili nejen Skotové, ale i turisté z jiných zemí. Všichni měli jediný cíl – vidět papeže. Jak řekli Radiožurnálu, od návštěvy papeže očekávají spirituální zážitek, pocit sjednocení i očištění církve od pedofilních skandálů. A také prý doufají, že katolíci získají důležitější místo vedle skotské reformované církve.

Nepříliš velký zájem

Jak na Rádiu Česko uvedl redaktor Ondřej Bouda, který papežovu návštěvu sleduje přímo v Británii, podle průzkumů veřejného mínění, většinu Skotů nechává návštěva papeže naprosto chladnou:

„Nijak extra se z ní netěší, ale ani jim příliš nevadí. Když jsem se ptal v odlehlejších částech země co si o návštěvě papeže myslí, tak mnoho lidí ani netušilo, že papež přijede. Rozruch vyvolal akorát účet za papežovo návštěvu, který se má pohybovat okolo 12 milionu liber a část z něj bude hradit daňový poplatník,“ přiblížil.

Podle Boudy nejsou ve Skotsku odpůrci papežovy návštěvy zdaleka tak vidět, jako byli slyšet před papežovým příletem. „Oni sami avizovali, že nechtějí narušovat vážnost a důležitost okamžiku. V Edinburghu byli zástupci obětí zneužívaných katolickými kněžími. Jen tiše stáli podél trasy, kterou papež projížděl městem a drželi fotografie zneužitých dětí,“ uvedl.

Papež podle něj moc dobře ví o jak závažné téma se jedná a že ohrožuje katolickou církev po celém světě. Má tady naplánovanou schůzku s některými oběťmi. „A dokonce cestou v letadle sám začal s novináři mluvit o tomto tématu. Což dosud nikdy neučinil. Řekl, že církev byla příliš laxní ve svém přístupu k pedofilním kněžím a zaspala dobu, kdy měla reagovat. Sám za sebe řekl, že byl šokován, když se o celém problému dozvěděl,“ přiblížil Bouda.

Papež v Londýně

Hlavní protesty se ale podle něj dají očekávat v právě v Londýně. „Demonstrace plánují homosexuálové i sdružení bojující proti AIDS, kteří nesouhlasí s papežovým názorem na antikoncepci. Před příletem tu někteří dokonce označovali papeže za pokrytce,“ řekl Ondřej Bouda, který v Británii sleduje papežovu návštěvu.

Papeže Benedikta XVI. dnes v Londýně čeká náročný program. Sejde se zástupci různých církví i s britskými vědci. A večer se na jeho počest koná státní banket pořádaný premiérem Davidem Cameronem.

Vůdce anglických katolíků arcibiskup Vincent Nichols připomněl, že se papež bude celý den modlit za premiéra Davida Camerona a jeho otce, který před týdnem zemřel. Britský premiér tak na státní banket pojede rovnou z pohřbu.

Spustit audio