Papežova návštěva má hlavně duchovní význam, zdůrazňuje církev

25. září 2009

1080 let po zavraždění svatého Václava přijíždí na návštěvu České republiky papež Benedikt XVI. V Česku pobude tři dny. Navštíví kostel Panny Marie vítězné, kde je Pražské Jezulátko, bude sloužit mši v Brně a návštěvu zakončí ve Staré Boleslavi.

Benedikt XVI přijíždí do jedné z nejateističtějších zemí na světě, ale i tak se očekává, že jeho veřejná vystoupení budou sledovat desetitisíce lidí. Konkrétně při bohoslužbě v Brně- Tuřanech se očekává 100 tisíc věřících, do Staré Boleslavi se chystá 50 tisíc lidí.

Popularita papeže je v Česku nižší než třeba v sousedním Polsku nebo Slovensku. Z těchto zemí se ostatně chystají do Česka za papežem tisíce lidí. Biskup Václav Malý, který je hlavní koordinátor papežovy návštěvy, je ale s počty lidí, kteří se chystají na bohoslužby, spokojený.

"S Polskem se to nedá srovnávat, protože to je země, kde se dodnes většina obyvatel hlásí ke katolické tradici. Nicméně jsem osobně překvapen, kolik lidí je přihlášeno a přirozeně ještě na poslední chvíli přijdou další. Na Slovensku by asi přišlo více lidí - to jsou ale spekulace a nerad bych to srovnával. Co se týče Rakouska, myslím, že přijde víc lidí než by přišlo tam," uvedl Malý.

Benediktův předchůdce, papež Jan Pavel II. byl v Česku třikrát - letech 1990, tedy ještě v Československu, 1995 a 1997. U Benedikta XVI. je to první cesta do Česka. Před pár dny řekl, že od cesty do Česka očekává, že bude "duchovně plodná".

Komentoval také to, že Česko je ateistická země. Doslova řekl: "Země, která zeměpisně a historicky leží v srdci Evropy a v uplynulém století prošla dramaty, potřebuje znovu nalézt důvody pro víru a naději".

Podle biskupa Václava Malého se ale nedá očekávat, že by Benedikt XVI. otevřel téma vatikánské smlouvy, kterou česká reprezentace ještě během šesti let nedokázala ratifikovat. Ani, že by papež jako rodák z Bavorska otevřel bolestné části historie česko-německých vztahů.

Papežova návštěva je výlučně ekumenická, nikoli politická

"Je pravda, že papež nepřijíždí řešit ekumenismus a vztahy mezi církvemi v České republice. Papež ví, že věci, které nejsou úplně vyjasněné, se nedají a nemohou řešit okamžitě a hned," říká první místopředseda Ekumenické rady církví Joel Ruml.

S napětím se očekává papežovo setkání se zástupci akademické obce a jeho projev na půdě Univerzity Karlovy.

"My očekáváme, což je takový jeho zvláštní humor, že on většinou někde schová takový akademický vtip nebo vyjevení pravdy, které ale neříká veřejně. Většinou je to někde schované a teprve při studiu člověk pochopí, že tedy papež specifickým způsobem vyjadřoval nějaký paradox, ke kterému se vrací. A samozřejmě paradox je něco, co universitní svět extrémně zajímá," řekl Vojtěch Eliáš z Katolické teologické dfakulty UK.

Papežovu cestu však budou provázet i protesty proti jeho názorům. Kvůli jeho postoji ke kondomům budou v pondělí na Václavském náměstí v Praze protestovat gayové a lesby.

Nelíbí se jim, že Benedikt XVI. v březnu při cestě po Africe prohlásil, že problém AIDS nelze řešit jen rozdělováním kondomů a že se tím naopak situace zhoršuje.

Spustit audio