Pečujeme o pokojové rostliny

17. prosinec 2004

Pokojové květiny jsou rostliny, které nás pro svou krásu nebo zajímavost zaujaly a chceme je mít stále u sebe a žít v jejich společnosti. Pocházejí většinou z úplně jiného prostředí, než u nás nyní zažívají, ale dokázaly nejenom přežít, ale i natolik se přizpůsobit, že při poměrně velice odlišných podmínkách dokáží růst, kvést, někdy i přinášet plody. A hlavně hezky vypadat. Na tom mají zásluhu i šlechtitelé, kteří dokázali řadu charakterových vlastností potlačit nebo naopak povzbudit. Mnoho ušlechtilých kultivarů by nyní nepoznali ani jejich rodiče.

Požadavky květin ke zdárnému rozvoji jsou obdobné, jako je tomu u člověka nebo u zvířete. Potřebují světlo, teplo, vzduch, vláhu a výživu. Jestliže některá z podmínek chybí, rostlina nám to dříve či později ukáže a na svého pěstitele všechno prozradí. Před očekávanou návštěvou můžete doma rychle něco napravit - můžete vymalovat byt, vyprat záclony, naleštit nábytek. Ale chřadnoucí květina ve vašem bytě - tu rychle nenapravíte.

V nynějším zimním období nastal nejkritičtější čas pro život našich květin. U základních požadavků pro jejich zdárné pěstování vznikla velká nerovnováha. V prvé řadě velký nedostatek světla, trvale vysoké dávky tepla, vzduch bývá přesušený, s velkým obsahem prachových částic. Stačí pozorovat proudění vzduchu nad radiátorem ústředního topení v okamžiku, kdy svítí zimní slunce do místnosti. S příjmem vláhy je to také problematické - zaprášené listy rostlin nemohou z ovzduší získat žádnou vlhkost a oběh vody získaný kořeny ze zálivky nemůže být pro nedostatek světla asimilací převáděn do celé rostliny. Pomůže občasné šetrné osprchování vodou o teplotě 20-25 stupňů, omytí listů a případné rosení.

Ještě nejlépe jsou na tom rostliny, které na podzim shodí listy, jako třeba fuchsie nebo granátové jablko, které je možné nechat přezimovat v úplné tmě, v teplotě 10-12 stupňů. Úspěšné překonání zimního období je současně pro pěstitele úspěšně složenou maturitní zkouškou.

Spustit audio