Pěstujeme jiřiny

13. září 2004

Tento rok si zahrádkáři mohou pochválit. Přibylo mnoho nových odrůd i ještě nepojmenovaných semenáčů a přibylo také místních výstav ve velice zajímavých interiérech zámků a jiných zajímavých míst.

Lidé zjistili, že pokud se to s jiřinkami umí, nemusí se bát, že jim je zničí škůdci nebo mráz. Na výstavách jsme mohli vidět nízké a velmi atraktivní odrůdy vhodné pro pěstování v nádobách, které se mohou dobře přemísťovat na terasách, balkonech a všude tam, kde je potřebujeme.

Dnes je nejdůležitější věnovat se přípravě na sklizeň hlíz oblíbených odrůd. Musíme udělat některá opatření, abychom co nejvíce prodloužili vegetační dobu. Čím déle nám zůstanou jiřinky v zeleném stavu, tím kratší bude doba jejich skladování a také nebezpečí, že nám hlízy nepřezimují. Nejdůležitější je již od počátku srpna jiřinky nepřihnojovat. Výjimkou jsou odrůdy, které pěstujeme v nádobách, kde má kořenový systém jen málo prostoru. Musíme odstraňovat nejspodnější patra listů na keřích, které jsou obvykle zdrojem šíření skvrnitosti listů, entylomy. Odstraňujeme vystříháváním odkvetlé květní úbory i se stonky, vyšší odrůdy vyvazujeme, aby je vítr a déšť nemohly moc poškodit. Můžeme před prvními mrazíky rostliny chránit třeba bílou netkanou textílií užívanou při pěstování zeleniny. Také můžeme v takovém případě před mrazíkem pustit vrchní závlahu. Konečně je také dobré chránit mělko zasazené hlízy mírným přihrnutím půdy k rostlinám, aby nenamrzly hlízy a oblast tzv. korunky.

Spustit audio