Po výbuchu domu v Lenoře zůstává v péči lékařů šest zraněných. Lidé už darovali přes milion korun ve sbírce

7. říjen 2019 11:35

Po výbuchu a následném požáru bytového domu v Lenoře na Prachaticku už se první lidé vrátili do svých domovů. Zatím jen do bytové jednotky, která byla od exploze vzdálená nejvíce a má opět zapojenou energii. Budovu v těsném sousedství ruiny je ještě nutné kvůli zásahu hasičů opravit.

Příčinu neštěstí by kriminalistům měla napovědět pondělní soudní pitva zemřelé osoby. „Cílem je identifikovat její totožnost,“ potvrdila policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová.

Už dříve policisté uvedli, že primární verzí vyšetřovatelů je úmyslné zavinění výbuchu a následného požáru. Podle lidí z bytových domů v těsném sousedství za explozí stál obyvatel jednoho z bytů. Kriminalisté to ale stále nepotvrdili.

Část evakuovaných lidí už se vrátila do svých bytů v objektu číslo 33, který je nejdál od výbuchem zasaženého domu. Prostřední budova číslo 32, zdmi napojená na ruinu, bude podle starosty Lenory Antonína Chrapana neobyvatelná ještě asi dva týdny.

Čtěte také

V pondělí by měl statik na stavební úřad ve Volarech odevzdat zprávu pro vydání demoličního povolení rozbořeného domu číslo 31. Na stržení objektu přispěje i Jihočeský kraj, konkrétně dvěma miliony korun.

Na pomoc lidem, kteří v Lenoře přišli o střechu nad hlavou, vznikla veřejná sbírka. Na konto zajištěné plzeňskou pobočkou organizace Adra už lidé poslali více než 1,3 milionu korun. Druhou sbírku pak spustil Jihočeský kraj. Informace o obou účtech najdou lidé na webu sbirkalenora.cz.

Při tragédii zemřel jeden člověk a dalších devět se zranilo. Dva muži zůstávají v péči lékařů popáleninového centra pražské nemocnice na Vinohradech. „Jeden z nich je udržován v umělém spánku,“ řekla mluvčí nemocnice Tereza Romanová. Další čtyři lidé jsou s lehčími zraněními hospitalizováni v nemocnici v Prachaticích.

Spustit audio

Související