Počítačovou síť internet ničí další virus

14. prosinec 2000

Nový virus, přezdívaný odborníky "nová láska", je podobný a možná ještě horší než ničivý virus "I love you", který nedávno způsobil po celém světě mnohamiliardové škody. Zatím napadl jen několik desítek velkých podniků, hlavně ve Spojených státech amerických a šíří se prý mnohem pomaleji než jeho ničivý předchůdce, ale potenciálně je stejně nebezpečný jako virus "I love you" a mohl by přivodit uživatelům počítačové sítě internet přibližně stejné ztráty.

Americký počítačový odborník Richard Saunders, jehož firma Symantec se komerčně zabývá protivirovými programy, o něm řekl televizní společnosti ABC, že je to velmi "nakažlivý a zhoubný" virus, který se ovšem zatím šíří mnohem pomalejším tempem než podobné srovnatelné nákazy v posledních letech.

Jeho "destruktivní síla" se všem dosavadním zkušenostem jistě vyrovná. "Nová láska" se objeví v elektronické poště počítače napojeného na internet, v příloze zprávy, jejíž nadpis začíná velkými písmeny "F" a "W" s dvojtečkou. To je zkratka anglického "forward", což znamená, že jde o poštu odeslanou přes nějakého zprostředkovatele. Název samotné přílohy končí písmeny "vbs".

Pokud lidé, kteří pracují s počítačem, otevřou tuto přílohu, spustí - podobně jako tomu bylo u viru "I love you" - automaticky program, který umožní viru působit a šířit se dál.

"Nová láska" je ovšem ničivější než virus "I love you", který smazal jen všechny texty a grafické záznamy, uložené v paměti počítače, zatímco počítač pracoval dál. "Nová láska" znehodnocuje samotný operační systém Windows, který používá naprostá většina počítačů na světě.

Po zahájení programu v krátkém čase smaže celý tak zvaný "pevný disk", tedy nejdůležitější součást každého počítače, který pak vůbec přestane fungovat. Jak řekl odborník z firmy Symantec: "přístroj se prostě změní na odpadky".

Nový virus je také mnohem menší než virus "I love you" a navíc se dovede sám podivuhodně měnit. Napadá prý jen uživatele systému elektronické pošty Microsoft Outlook, ale často sám proměňuje svůj název a programový kód, jímž je odesílán, takže je velmi obtížné jej vystopovat. Do svého názvu vždy přebírá části vzkazů, které se nacházejí v poště napadeného počítače a tak se sám neustále mění.

Poprvé na něj ve čtvrtek ve dvě hodiny odpoledne upozornily izraelské úřady mezinárodní společnosti, které spravují internetovou síť. Odborníci a vyšetřovatelé americké služby FBI, kteří se problémem nového viru začali okamžitě zabývat, jsou přesvědčeni, že "nová láska" má původ ve Spojených státech, kde zatím způsobila největší škody. Zjištění pachatele prý ale bude tentokrát mnohem obtížnější než vyhledání původce viru "I love you", neboť "nová láska" neobsahuje žádný skrytý kód s adresou autora, ale má na tomto místě jen náhodný shluk písmen a čísel.

Jak známo, virus "I love you" vznikl na Filipínách a jeden tamní bývalý počítačový student je nyní podezřelý, že virus vytvořil a pustil do světa. Podobné vyšetřování původu zřejmě u "nové lásky" nebude možné.

Odborníci se domnívají, že relativně pomalé šíření tohoto viru je možná způsobeno tím, že lidé jsou dnes mnohem opatrnější než dříve, při otevírání došlých vzkazů elektronické pošty. Uživatelé počítačů se zřejmě poučili ze zkušeností s virem "I love you" a neotevírají zbytečně přílohy došlých dopisů. Oba viry se totiž šíří stejným způsobem a preventivně se jejich zásahu lze vyhnout jedině tím, že si podezřelou poštu raději neprohlížíme a rovnou ji vyhodíme do koše. Obecně se doporučuje zbytečně nenahlížet do vzkazů, jejichž odesilatele dobře neznáme.

Spustit audio