Podle Kanceláře prezidenta prověrku nepotřebuji. Za těchto okolností končím jako poradce na dohodu, říká Petr Kolář

21. prosinec 2023

Prezidentův zahraničněpolitický poradce Petr Kolář nebude mít prověrku Národního bezpečnostního úřadu. Podle Kanceláře prezidenta republiky ji ke své činnosti nepotřebuje, sám o ni přitom požádal po předchozí dohodě s prezidentem: „Měl jsem za to, že pokud někdo radí prezidentovi a předsedovi Senátu v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky, tak by bylo dobře, aby ji měl,“ uvádí.

Kancelář prezidenta prý své rozhodnutí zdůvodnila tak, že se jako poradce neseznamuje s utajovanými skutečnostmi, a prověrku tedy nepotřebuje. „Asi ve vedení Kanceláře dospěli k závěru, že by to byla spíš komplikace,“ dodává s odkazem na různé spekulace, že by utajované skutečnosti mohl využívat ve svých byznysových aktivitách.

Čtěte také

„Jsem v situaci, kdy musím řadu věcí vysvětlovat, ale já nejsem ten, kdo řídí Kancelář prezidenta republiky. Rozhodnutí bylo jistě učiněno po zralé úvaze a nezbývá než se s ním srovnat. Pro sebe jsem si to vyhodnotil tak, že za těchto okolností nemá smysl pokračovat jako poradce, který má dohodu o pracovní činnosti,“ uvádí Kolář.

I nadále ale podle svých slov zůstává v externím týmu poradců prezidenta, který je složen z expertů na zahraniční a bezpečnostní politiku.

„Byl v něm nedávno zesnulý Karel Schwarzenberg, je tam Michael Žantovský, Tomáš Petříček nebo Jan Macháček. V tomto sboru zůstávám a předpokládám, že se nic nemění ani na mém osobním vztahu s prezidentem,“ doplňuje.

Ve prospěch státu

Kolář diplomacii opustil v roce 2013 a působí na volné noze jako konzultant, mimo jiné pro americkou právní firmu Squire Sanders, která až do roku 2022 zastupovala ruskou Gazprombank.

Čtěte také

Podle Koláře šlo o aktivity americké mateřské firmy, které byly zároveň zcela transparentní a skončily v roce 2022 ruským vpádem na Ukrajinu. „Nikdy jsem nezastával politiku mnoha azimutů, jednoznačně jsem byl pro co nejhlubší integraci v euroatlantických strukturách. Když s tím byla ta kancelář konfrontována, tak se mě vždy zastala,“ podotýká.

Ohrazuje se přitom proti srovnání s bývalým poradcem prezidenta Miloše Zemana lobbistou Martinem Nejedlým.

„Nechávám na každém, ať si to posoudí. Měl jsem čtyři prověrky a i jednu v Severoatlantické alianci, byl jsem v exponovaných pozicích, kde se rozhoduje o české zahraniční politice, mimo jiné jako poradce prezidenta Havla nebo náměstek ministra zahraničí. Celoživotně se snažím této zemi prospět, a kdo to bere objektivně, tak to musí vidět,“ zdůrazňuje.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Šárka Fenyková , ert

Související