Politolog Jan Kubáček: Na první schůzi sněmovny má Petr Fiala šanci ukázat psychologický efekt

1. listopad 2021

První schůze Poslanecké sněmovny je šancí pro Petra Fialu i koalici SPOLU. Do jednání přesto může zasáhnout prezident. Andrej Babiš plánuje být tvrdým oponentem. Jak to vidí s politologem Janem Kubáčkem moderuje Zita Senková.    

Příští týden 8. listopadu 2021 se poprvé zúčastní nově zvolení poslanci prvního zasedání Poslanecké sněmovny. 

Jaká je politická situace po říjnových volbách? „Překvapivě klidná,“ komentuje politolog Jan Kubáček v pořadu Jak to vidí na Dvojce.

Čtěte také

„Nakonec to vypadá na pětikoalici. Zajímavé je, že neuvidíme soutěž dvou potenciálních premiérů, tedy Andreje Babiše a Petra Fialy,“ pokračuje ve výčtu politolog a označuje první očekávanou schůzi dolní komory Parlamentu za příležitost pro předsedu ODS Petra Fialu.

„Psychologický efekt bude pozitivní,“ odhaduje Kubáček.  

První schůze je šancí pro Petra Fialu a koalici SPOLU 

„Pokud Petr Fiala ukáže, že má ve sněmovně jasné vedení, přijde s programovýjm prohlášením, zajistí personální obsazení, tak má z poloviny vyhráno,“ tipuje komentátor. 

Veřejnost, prezident i opozice uvidí, že je tady skutečný premiér. To jsme tady v historii zatím nezažili,“ míní v rozhovoru se Zitou Senkovou. 

Čtěte také

Zároveň připomíná, že do jednání stále ještě může vstoupit prezident Miloš Zeman, i když je v současnosti hospitalizován: „Může si například vyžádat čas na vyjednávání.“ Ale dá se předpokládat, že se tak nestane.

„Jakmile zasedne Poslanecká sněmovna a je jednotná, tak i prezident republiky je v našem ústavním uspořádání druhým hráčem. Podmínkou je, že sněmovna musí být sehraná,“ vysvětluje Jan Kubáček. 

Projev Andreje Babiše: Budu tvrdým oponentem

Podle komentátora se už Andrej Babiš smířil s tím, že vládu bude sestavovat Petr Fiala.

Čtěte také

„Dokázal to ve svém svátečním projevu k 28. říjnu. Prohlásil, že bude tvrdý oponent, nenechá nit suchou na nové vládě, bude připomínat klíčová témata jako jsou sociální výhody,“ shrnuje v komentáři politolog a dodává, že to lze chápat jako misi Andreje Babiše pro příští rok a možnou prezidentskou kandidaturu. 

Další témata rozhovoru: jaké kroky se dají očekávat od Andreje Babiše, v jaké fázi je nyní předání moci v České republice, stojí Česká republika na křižovatce, jak se domnívá Václav Klaus?

Spustit audio

Související