Politolog Kubáček: Společnost je naštvaná, lidé od vlády dostávají hraběcí rady

10. říjen 2023

Vládní koalice podle průzkumů výrazně ztrácí voliče. „Neprojevuje akceschopnost, vděk, ani pokoru,“ komentoval na Dvojce výsledky analýzy politolog Jan Kubáček. „Musí si uvědomit, že bez daňového poplatníka se stejně nikam nepohne,“ uvedl. Moderuje Zita Senková. 

Podle nejnovějších dat agentury Kantar CZ pro Českou televizi by vládní strany v září výrazně zaostaly za opozičním hnutím ANO, které by suverénně vyhrálo volby do Poslanecké sněmovny. 

„Jednoznačně je to velké volání české voličské veřejnosti, že je nespokojená,“ vysvětlil příčiny politolog Jan Kubáček na Dvojce. 

Čtěte také

České veřejnosti se podle Kubáčka nelíbí směr české politické scény, strategická rozhodování, přístup k lidem, ani komunikace vlády. V pořadu Jak to vidí... uvedl, že se jedná o vzkaz celé Poslanecké sněmovně.

Hnutí ANO neposkočilo, opozice je na svých číslech a dramaticky ztrácejí vládní strany, komentoval. Výsledky průzkumu označil za velké varování. 

Vše nakonec zaplatí občan

Společnost je naštvaná. Něco nám oznámí pan premiér, ministr financí to koriguje. Často ministr financí koriguje svá vlastní slova. Pak se mu vzepřou jeho kolegové ve vládě a úředníci. A nakonec to dopadne tak, že to zaplatí česká domácnost,“ podotkl v rozhovoru se Zitou Senkovou. Podle něj vládní koalici chybí průběžná pokora.

Namísto toho následují hraběcí rady a popichování české společnosti ve stylu: utrácejte, buďte rádi, mohlo být hůř. Voliči podle Kubáčka nejsou hloupí a dovedou si opatření přeložit a vědí, že náklady se přenáší na jejich bedra. 

„Ať to bude v otázce energií a ekologického poplatku, v nezlevňování DPH, v omezování mnoha služeb státu ve vztahu k občanům,“ vypočítal Kubáček. Podle něj vláda u veřejnosti ztrácí body i v souvislosti s nedostatkem léků, problémem dostat děti do školy nebo velkými otazníky okolo důchodů. 

„Jinými slovy společnost je naštvaná, že stát neprojevuje akceschopnost, vděk a pokoru, aby si uvědomil, že bez daňového poplatníka se stejně nikam nepohne,“ řekl.

Spustit audio

Související