Pololetní prázdniny v zoo, otevření Papilonie, Masopust... Vyberte si z našich tipů

1. únor 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek 2. února

Ostravská zoo zve na Pololetní prázdniny v Zoo Ostrava. Připraven bude zajímavý program – mimořádná komentovaná setkání u vybraných druhů zvířat, prohlídky preparátů ve výukovém centru, některé si návštěvníci mohou i osahat a potěžkat. Výukové centrum bude otevřeno od 11:00 do 14:00.

Komentovaná setkání:
  9:30 – u pand
  11:00 – s obyvateli pavilonu Papua
  12:00 – u šimpanzů v Pavilonu evoluce
  od cca 13:30 bude v pavilonu slonů probíhat denní péče o slony

V 14:00 se mohou zájemci zúčastnit komentované prohlídky Pavilonu evoluce, během níž se dozví zajímavosti o většině obyvatel pavilonu, například o létající ještěrce, nafukovací rybě, fluoreskujícím veleštírovi a řadě dalších.

Panda červená

Výstavy v opavském OKO
Opavské OKO zve na výstavy Svět fantazie výtvarníka Jindry Čapka a Imaginárium bratří Formanů. Mimořádně budou totiž zpřístupněné i v pátek během pololetních prázdnin, od 10 do 18 hodin. K vidění jsou v Domě umění a kostele sv. Václava.

Tatra ve službách skautů
Do Muzea nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici zajděte na výstavu Tatra ve službách skautů. Prezentuje historii kopřivnického skautingu na fotografiích, filmových záběrech a v ukázkách z kronik, dokumentujících vývoj a schopnosti vozů značky Tatra. Tatrovky totiž pomáhaly při převozu a budování skautských táborů a při výstavbě skautského centra.

Sobota 3. února

Vodění medvěda
Na tradiční Vodění medvěda po vesnici vás pozveme do Kajlovce u Hradce nad Moravicí. Akce začíná v 9 hodin a sraz účastníků je u hasičské zbrojnice. Masky jsou vítány a pořadatelé doufají v překonání loňského rekordu v účasti masek.

Masopustní jarmark
V Hradci nad Moravicí se můžete zúčastnit Masopustního jarmarku. Průvod za doprovodu dechovky vyráží ve 14 hodin od Hradečanky. Účastníky v kostýmech čeká odměna. V parku u nádraží se můžete těšit na zabijačkové dobroty, potulnou pekárnu, dílničky pro děti, žongléry a další atrakce.

Otevření Papilonie
V 9:30 se slavnostně otevírá nová atrakce Papilonie Ostrava. Motýlí dům najdete v Dlouhé ulici. Expozice na ploše 200 metrů čtverečních bude největší stálou výstavou motýlů v České republice.

Čtěte také

Masopustní jarmark
Masopustní jarmark se dnes koná na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku. Program začíná v 8 hodin prodejem farmářských a zabijačkových produktů. Od 9 hodin bude náměstím chodit masopustní průvod „okolo rynku“. Těšit se můžete na tradiční vynášení prasátka, divadlo, kejklíře, soutěže i hudební program.

Monkey Business ve Stounu
Kapela Monkey Business zahraje ve 21 hodin v Hudebním klubu Stoun ve Frýdku-Místku.

Fleret v Kopřivnici
Folkrocková kapela Fleret zahraje od 19 hodin v Kopřivnici. Hostí ji MusicBar Drago ve Smetanově ulici.

Repliky korunovačních klenotů
Na Slezskoostravský hrad v Ostravě se vypravte na výstavu nazvanou České korunovační klenoty na dosah. Vystaveny budou mistrovské repliky korunovačních klenotů, které jsou národní kulturní památkou a českým pokladem. Autorem replik je mistr zlatník Jiří Urban. Výstava se otevírá v 10 hodin.

Neděle 4. února

Novoroční koncert v Novém Jičíně
Na Novoroční koncert vás pozveme do Nového Jičína. Koná se v Modlitebně evangelické církve od 16:30. Účinkuje Komorní orchestr Pavla Josefa Vejvanovského s hosty. A zazní barokní opera Upřímná pastýřka a další skladby.

Otevření Bytového muzea
Ve Slezské ulici v Jubilejní kolonii v ostravském obvodu Jih se slavnostně otevírá nové Bytové muzeum. Dnes je přístupné od 10 do 17 hodin. Ve 14 hodin začíná k tématu přednáška v Komorním klubu a od 15 hodin návštěvníky muzea potěší i dobové občerstvení. Muzeum prezentuje bydlení dělníka Vítkovických železáren ve 30. a 40. letech.

Čtěte také

Dětský karneval ve Frýdku-Místku
Na Dětský karneval vás pozveme do Katolického lidového domu ve Frýdku-Místku. Akce začíná v 15 hodin. Těšit se můžete na soutěže, písničky i maškarní rej.

Dětská tlapková párty v Havířově
Do Havířova vás pozveme na Dětskou tlapkovou párty. Program začíná v 15:30 v Městském kulturním středisku. Těšit se můžete na taneční program, hudbu z pohádek, malování na obličej a oblíbené pohádkové postavičky.

Expozice Země hradů
V budově Turistického informačního centra v Hukvaldech je k vidění expozice Země hradů, věnovaná hradním sídlům, středověku a historii hradu Hukvaldy. Otevřená je od 9 do 17 hodin. 

Masopust na hradě
Nenechte si ujít Masopust na hradě. V areálu Slezskoostravského hradu v Ostravě zažijete od 10 hodin rej masek, masopustní průvod a souzení kozla, vystoupení flašinetáře, masopustní soutěže, komediantské představení, hradní zabíjačku a ochutnáte taky dobroty z polní kuchyně.

Maškarní ples v Darkovičkách
A na maškarní ples můžete zavítat v Darkovičkách. Pořádá ho hlučínské PoSpolčo a tématem je pohádka Tajemství staré bambitky. Akce začíná ve 14:30 v Kulturním domě Darkovičky.

autoři: Petra Štrymplová , tif
Spustit audio