Připomínáme si výročí upálení kazatele a reformátora Mistra Jana Husa

6. červenec 2007

Státním svátkem si dnes připomínáme odkaz středověkého reformátora Mistra Jana Husa. Český kazatel a Mistr Karlovy univerzity usiloval o nápravu tehdejší církve a společnosti v duchu biblických ideálů. Tento zastánce pravdy byl při církevním koncilu v Kostnici roku 1415 prohlášen za kacíře a upálen.

Zásluhy Jana Husa o obnovu středověké církve připustil v posledních letech i Vatikán a papež Jan Pavel II. vyjádřil v roce 1999 lítost nad jeho krutou smrtí.

Na Mistra Jana Husa bychom se měli dívat jako na člověka, který lidi nerozděluje, nýbrž sjednocuje. ČRo 1 - Radiožurnálu to řekl děkan Husitské teologické fakulty Jan Blahoslav Lášek. Připomíná výrok předchozího papeže Jana Pavla II, že Hus patří mezi reformátory církve: "Myslím si, že to je velice podaná ruka, kde by se dalo společně uvažovat dokonce o tom, aby byl vytvořen nějaký společný Husův životopis ekumenicky napsaný. Mluvil jsem o to s řadou kolegů a myslím si, že postavíme projekt, kde by tato věc byla nějakým způsobem řešena."

Za jeho pokrokové názory církev označovala Jana Husa za kacíře. Výrazněji se zapojil do univerzitního života a s některými dalšími osobnostmi dosáhl roku 1409 vydání Kutnohorského dekretu, tedy listiny omezující vliv cizinců na pražské univerzitě.

Z Husova díla jsou známy především traktáty. Pro církev psal latinsky, pro prostý lid česky, jednoduchým a přístupným jazykem. Hus požadoval návrat k chudé církvi, za což na něj byla uvalena klatba. 6. července roku 1415 byl Mistr Jan Hus upálen na hranici v Kostnici na jihozápadě Německa.

Na Mistra Jana dnes vzpomenou při různých akcích Církev československá husitská, evangelíci, ale i další protestanti.

Spustit audio