První jarní květiny

14. únor 2004

První jarní květiny nejsou nijak okázalé, ale o to jsou milejší po dlouhém zimním čekání. Hovořit budeme o skupině rostlin pryskyřníkovitých.

O jaké druhy jde a kam je nasadit?

Jsou to většinou naše domácí rostliny, které známe z procházek do přírody a kterých si všimneme, až když je jich hodně pohromadě. Jednotlivě spíše neupoutají. Na zahrádce si pro ně můžeme vybrat několik míst. Tu první skupinku bych umístil na svah otočený k jihu, na skalku nebo před nějakou bílou zídku, kde je docela teplo, kde brzy roztaje sníh a kde bude propustná půda, nejlépe vápenitá. Hodí se sem třeba koniklece.

Koniklec

Konikleců je celá řada druhů a mimo těch botanických, jako je koniklec větší, koniklec slovenský, koniklec luční, jsou také hybridy, které už vyšlechtil člověk. Ty základní barvy jsou fialová, bílá a u těch hybridů červená nebo červenorůžová. Tyto rostliny jsou vysloveně vápnomilné, suchomilné. Kdybychom na toto místo chtěli umístit žlutou barvu, pak doporučujeme hlaváček jarní. Je to krásná rostlina s miskovitými žloutkově žlutými květy, pokvete také velice časně. Bílou barvu nám zastoupí sasanka lesní. Velice podobnou rostlinou je zapalice žluťochovitá. Je to vlastně bílá drobná sasanka, která má více květů. Potřebuje místo zastíněné, spíše vlhčí. Modrou barvu na stanovišti vytvoří jaterníky. Jaterník podléška je naše běžná rostlina, která roste v listnatých lesích, hlavně na vápencích. Další rostlinou je talovín zimní. Rozkvétá, když svítí sluníčko, květy jsou velké asi jako mince, jsou sytě žloutkově žluté. Talovín roste v celých porostech. Do této skupiny patří i čemeřice. Čemeřice černá má kupodivu bílé květy, černé jsou kořeny. Čemeřice purpurová má základní zelenou a v ní jsou různé tóny růžové nebo červenorůžové. Čemeřice jsou rostliny vlhkomilné a vyžadují dosti hlubokou půdu, protože mají rozsáhlý kořenový systém. Další pryskyřníkovité rostliny, které ale kvetou už později, jsou orlíčky nebo žluťucha orlíčkolistá. Orlíčky jsou květiny barvy modré, modrofialové nebo bílé.

Hlaváček jarní

Je něco pěkného k zahradnímu jezírku?

Jsou to pochopitelně blatouchy, které mají své neopakovatelné kouzlo. Kromě těch, které známe z přírody, se také pěstuje blatouch, který je plnokvětý, velice pěkný a docela otužilý. Podobné blatouchům jsou orsie. A o něco později na těch samých místech můžeme pěstovat úpolíny. Ty jsou pochopitelně vyšší, asi tak půl metru, a kromě těch žlutých tónů, jsou zde tóny oranžové.

Spustit audio