První rok prezidenta Pavla ve funkci je daleko lepší, než jsem čekal, hodnotí politolog. Vidí jen jednu kaňku

1. leden 2024

Co přinesl právě skončený rok a co můžeme čekat od roku 2024? To probral v novoročním rozhovoru redaktor Filip Černý se Salimem Muradem, politologem, vyučujícím na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a New York University Prague. Mimo jiné se vrátili i k loňskému jaru, kdy se funkce ujal nový prezident Petr Pavel.

„Pro mě osobně je první rok prezidenta Pavla ve funkci velmi dobrý, daleko lepší, než jsem vůbec čekal. Ustaly permanentní třenice a půtky. On se snaží být skutečně nadstranickým, snaží se být moderátorem celospolečenských diskusí,“ komentuje Salim Murad.

Vidí ale i jeden nedostatek. „Nerozumím vůbec tomu, co se děje v jeho týmu. To je asi jediná kaňka na jeho prvním roce. Jinak jsem i jako ten, kdo ho v prvním kole nevolil, z jeho vykonávání úřadu nadšený,“ říká.

„Myslím si, že to, že Petr Pavel byl zvolen prezidentem, je velmi důležité, zejména pokud jde o mezinárodní prostředí. To prakticky nikdy nebylo v tak špatné situaci a nepřinášelo pro Českou republiku tolik různých ohrožení jako v současné době. Žijeme s brutální válkou za humny a dalšími bezpečnostními výzvami nedaleko Evropy,“ dodává politolog.

Čtěte také

Uplynulý rok totiž mimo jiné přinesl útok Hamásu z pásma Gazy na Izrael a gradaci konfliktu Ázerbájdžánu s Arménií o Náhorní Karabach. „Svět je určitě víc nepředvídatelný a víc nebezpečný. Právě proto by řešení problémů vojenskou cestou, zejména agresí na území někoho jiného nemělo procházet. To je moje poznámka k situaci na Ukrajině,“ uvádí Salim Murad.

„Řešení potíží vojenskou cestou, jak jsme to viděli v konfliktu, kdy Arméni museli opustit své domovy, je smutnou zprávou o tom, že mezinárodní společenství je v totálním rozkladu. Válčit se vyplácí, a to by rozhodně nemělo. Měli bychom stát za těmi, kteří se brání a brání mezinárodní systém, normy, které nějakým způsobem udržovaly válku alespoň v našem regionu na uzdě, i když se to třeba nedařilo v jiných regionech. Situaci hodnotím jako velmi nebezpečnou,“ doplňuje.

Celý bilanční rozhovor s politologem Salimem Muradem si poslechněte online.

Spustit audio

Související