Radary v obcích se osvědčily, vybírat pokuty za porušování předpisů chce i budějovická radnice

8. duben 2024 10:54

Z desetitisíců řádově na stovky – takový pokles počtu přestupků hlásí jihočeská města a obce po zavedení úsekového měření rychlosti. Radary dříve fungovaly například i v Českých Budějovicích a radnice je chce instalovat znovu. V krajském městě je několik míst, která policie na základě monitoringu označuje za dlouhodobě nebezpečná.

Jedním z nejrušnějších a zároveň nejvíce nebezpečných míst v Českých Budějovicích je Pražská třída. Téměř v celém úseku od Mariánského náměstí až po Nemanice platí maximální rychlost 50 kilometrů v hodině. Řidiči limit ale často překračují.

Podle policejního mluvčího Milana Bajcury by bylo vhodné umístit radary právě sem. „Pražská třída je městská tepna, je zde obrovský pohyb i těch nejvíce zranitelných účastníků provozu – cyklistů, chodců, je tu i několik škol,“ připomíná.

Zavádět úsekové měření se radnice v nejbližší době nechystá, chce ale vybírat pokuty za průjezd křižovatkou na červenou. Podle náměstka primátorky Lubomíra Bureše už má vytipované konkrétní místo. „Máme zpracovanou studii, která se týká křižovatky u Dlouhého mostu a výstaviště. Tam je možné instalovat kamery na průjezd na červenou,“ uvádí.

Čtěte také

Vedení města poukazuje na příklad z nedalekého Srubce, kde obec začala měřit rychlost teprve nedávno. Českobudějovický magistrát ve spolupráci s městskou policií vybírání pokut v této lokalitě spravuje. „Pokles přestupků tam byl o dva řády. Když vezmeme, že tam bylo třeba patnáct tisíc za týden, což je údaj ze skrytého měření, tak dneska se dostáváme k necelým šesti stovkám za měsíc. Ten pokles je opravdu dramatický,“ připomíná Lubomír Bureš.

Velmi podobnou zkušenost má město Vimperk, které úsekové měření zavedlo už před třemi lety na třech místech. Výběr pokut sice nepřináší mnoho peněz do městského rozpočtu a je s ním spojená náročnější administrace, přesto se vyplatí.

„Museli jsme i rozšířit pracovní pozice na odboru dopravy. Zatím nejsme ve ztrátě, abychom na to dopláceli, ale prioritou je bezpečnost. I kdybychom se měli pohybovat na nulových hodnotách, tak to zachováme, protože naši řidiči nejsou naučeni na to, že v obci se má jezdit padesátkou,“ komentuje starostka Jaroslava Martanová.

Instalace kamer na křižovatce u Dlouhého mostu v Českých Budějovicích vyjde řádově na jednotky milionů korun. Město je chce zprovoznit nejpozději v příštím roce.

Spustit audio

Související