Rádio Česko oslaví sedm let

28. červen 2012

V neděli 1. července oslaví zpravodajsko-publicistická stanice Rádio Česko sedmé narozeniny. V roce 2005 vznikla jako digitální projekt a o necelý rok později získala prostor i na VKV frekvencích BBC World Service. Na VKV v současné době vysílá šest hodin denně a na digitálních platformách deset hodin.

Pro den svých narozenin připravila stanice speciální program, který shrne její sedmiletou historii a připomíná nejzajímavější momenty z vysílání. Na webu a Facebooku Rádia Česko bude připravena fotogalerie z různých oficiálních i neoficiálních akcí stanice a její redakce.

„Nevím, jestli má cenu pouštět se do prvoplánových úvah nad tím, nakolik je sedmička šťastné číslo nebo zda už je tenhle počet let zavazující. Ačkoli na to svým způsobem pořád čekáme, jsem naprosto přesvědčen, že kvalita se léty prosazuje sama a rychle stoupající poslechovost v posledních dvou letech tomu napovídá. Tradice BBC, z níž Rádio Česko vzešlo, nás velmi zavazuje a jsem naprosto přesvědčen, že stanice našeho typu má ve veřejnoprávním rozhlase i do budoucna mimořádně pevnou pozici,“ řekl šéfredaktor Rádia Česko Václav Sochor.

„Rádio Česko je dnes, jak v rozhlase občas slyším, považováno za jakousi výkladní skříní veřejnoprávního média. I já je tak vnímám a je přirozené, že právě Rádio Česko bude tím základem, na němž vznikne nová stanice mluveného slova, která dá úspěšné koncepci zpravodajsko-publicistické stanice skvělou možnost dalšího rozvoje,“ doplnil generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Historie Rádia Česko
Zpravodajská stanice Český rozhlas Rádio Česko je obsahově i formátem založena čistě na zpravodajství a na aktuální publicistice. Založena byla 1. července roku 2005 týmem kolem šéfredaktorky Hany Hikelové. 21. října 2005 se vysílání z internetu rozšířilo i do DVB-T multiplexu Českých radiokomunikací. Velký význam pro stanici znamenala dohoda s BBC, která umožnila od 15. března 2006 vysílat také na VKV vysílačích BBC World Service, a to v časech 8-11 a 13-16 hodin. Poté, co se v roce 2009 stala Hana Hikelová ředitelkou zpravodajských stanic ČRo, nastoupil na pozici šéfredaktora Rádia Česko Robert Břešťan. V lednu 2011 ho vystřídal Václav Sochor. V tomto roce bylo vysílání na internetu a digitálních platformách rozšířeno z šesti na deset hodin a program byl obohacen o řadu tematických magazínů z různých oborů. Rádio Česko by mělo být základem pro novou stanici mluveného slova ČRo.

O stanici
Obsah vysílání Rádia Česko tvoří především aktuální zpravodajství a publicistika, události z domova, ze světa, ekonomiky, kultury, vědy a dalších oborů. Nabízí přehled aktuálního dění, rozhovory, reportáže, analýzy a komentáře. Důraz klade na ekonomiku a na českou a světovou politiku. Nabízí rozhovory s přímými aktéry událostí, využívá zahraniční zpravodaje Českého rozhlasu a síť vlastních spolupracovníků po celém světě.
Kromě zpravodajského pásma stanice nabízí řadu specializovaných magazínů ze světa financí, byznysu, kultury, vzdělávání, architektury, literatury, zdravotnictví managementu, komerční komunikace, vědy, neziskového sektoru i společnosti. Už od roku 2006 stanice vysílá každodenní diskusní pořad Studio Česko, do kterého jsou zvány osobnosti z různých oborů, aby diskutovaly o aktuálních tématech v politice, ekonomice, kultuře či společnosti. V současné době dostal úterní pořad i prostor na televizním kanálu UPC Express. Ve stejném roce se začal vysílat také oblíbený cyklus Příběhy 20. století autorů Adama Drdy a Mikuláše Kroupy. Historií a novými pohledy na různé události se od roku 2009 zabývá pořad Kronika Rádia Česko.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace