Radio Wave spouští nový podcastový thriller Neklid

1. září 2021

Radio Wave zveřejňuje psychologický audio thriller Neklid. V pěti epizodách se posluchači ocitnou v příběhu, kde pravda a lež nejsou tak jednoznačné, jak se zdají být. Neklid je už třetí hranou rozhlasovou sérií Radia Wave. Po dvou úspěšných sezónách prvního českého hraného podcastu pro mladé Zkouškový nabídne stanice poprvé žánr, který osciluje mezi psychologickým thrillerem a hororem.

„Neklidem chceme navázat na Zkouškový, které vyvolalo velký zájem zejména u posluchačů ve věku 18 - 22 let. Tentokrát jsme si nevybrali prostředí studentů a vysokých škol. Neklid je o partnerském vztahu mladé dvojice a tom, co se postavám odehrává v hlavě. Díky speciálnímu binaurálnímu zvuku, který posluchačům Radia Wave nabízíme vůbec poprvé, můžete mít při poslechu pocit, jako byste byli přímo hlavními postavami,” uvedla šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Neklid vás znejistí

Petra a Šimon jsou ideální pár. Společné sestěhování ale odstartuje spirálu zvláštních situací. Nábytek mění své místo, ze stěn se ozývají děsivé zvuky, které nejdou vyhnat z hlavy. Skutečně se to děje, nebo to jsou jen představy? Pravdu rozkryje až oslava prvního výročí na horské chatě.

Vizuály podcastu Neklid

Hlavní postavy ztvárnili herci Viktor Kuzník a Tereza Císařová. Ve vedlejší rolích hrají Adam Ernest, Tereza Hofová nebo Natália Drabiščáková a další. Režie Natália Deáková, dramaturgie Kateřina Rathouská. Námět a scénář napsala spisovatelka a scenáristka Klára Vlasáková.

„Jádrem Neklidu je partnerský vztah mezi Šimonem a Petrou. Ten je sice idylický, ale vstoupí mezi ně neštěstí, o kterém se spolu s postavami dozvídáme víc a víc. Nespolehlivost paměti a podivné jevy, ke kterým v bytě u Šimona a Petry dochází, byly ideálními prvky pro rozhlasové médium - zvuk posluchače znejišťuje a často i děsí,” vysvětlila Klára Vlasáková.

Nasaďte si sluchátka

Neklid je originální i po zvukové stránce. Zvukový designér Ondřej Gášek využil pro nahrání zvuku tzv. binaurální hlavu. Tato technologie dokáže zaznamenat zvuky stejným způsobem, jako to dělají lidské uši. Při poslechu posluchač získá plastický pocit prostoru, jako by byl přímo v prostředí, kde se nachází hlavní postavy, a slyší přesně tak, jako slyší ony.

Čtěte také

„Každý člověk díky svým uším běžně pozná, zda má zdroj zvuku za sebou, před sebou nebo jak je silný. Pro Neklid jsme využili technologie binaurální hlavy, která přesně toto 1:1 simuluje. Když jej budete poslouchat se sluchátky, budete vtaženi do příběhu a dostanete se přímo do hlavy Šimonovi a Petře,” doplnil Ondřej Gášek.

Neklid je k poslechu na webové stránce wave.cz/neklid, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Spustit audio