Rallye Dakar 2015: Maratonský styl

18. prosinec 2014

Dakar testuje extrémní odolnost jezdců i jejich strojů během téměř 9000 kilometrů závodu. Maratonské etapy, v průběhu kterých jezdci nevyužívají asistenčních jednotek, jsou obzvlášť těžkou zkouškou jejich technické zručnosti. V letošním roce poprvé od roku 2005 této zkoušce budou čelit i auta a kamióny.

V průběhu dvou dnů maratonské etapy budou závodníci trávit v izolovaném bivaku i noci. Vozidla budou v uzavřeném prostoru, kde je povolena pouze vzájemná pomoc mezi závodníky. I přes vysoké technické nároky, které toto omezení představuje, si řidiči etapu užijí. Jako první stráví noc v Uyuni týmy automobilů, následovat budou týmy motorek a čtyřkolek. Kategorie kamiónů bude mít svůj vlastní bivak uprostřed pouště Atacama.

Aby bylo možné zorganizovat maratonské etapy, byl přesně v polovině závodu v Iquique zřízen prodloužený den volna. Takže 11 ledna se uskuteční tři závody na třech různých tratích a ve dvou zemích. To znamenalo také začlenění střídavé dny odpočinku pro motocyklisty a čtyřkolkáře.

Různé cesty: ukaž, co umíš!

Už několik let využívají organizátoři svoje hluboké znalosti jihoamerického terénu k vytváření tras a nabízejí specifické rysy pro každou kategorii. V roce 2015 budou motorkáři a čtyřkolkáři čelit dalším potížím, hlavně v druhém týdnu, ve kterém na ně čekají čtyři maratonské dny.
Automobiloví závodníci projedou 1382 kilometrů otevřeného prostoru (řidiči kamiónů cca 600 kilometrů), ve kterém je předjíždění nebude
zpomalovat, a budou si užívat jízdy v panenské přírodě.

Tři země: Argentina, Bolívie, Chile

Argentina

Motto:
v jednotě a svobodě
Hlavní město: Buenos Aires
Populace: 40,6 miliónu obyvatel
Rozloha: 2.766.890 km2
Měna: argentinské peso
Nejzářivější sportovní osobnosti: Diego Maradona, Lionel Messi (fotbal), Guillermo Vilas, Gabriela Sabatini, Juan Martin Del Potro (tenis), Manu Ginobili (basketbal), Juan Manuel Fangio (motosport), Angel Cabrera (golf), Carlos Monzon (box), Hugo Porta, Juan Martín Hernandez (ragby)

Argentina je druhou největší zemí kontinentu a tvoří ji mnoho různorodých regionů. Láska Argentinců k motorsportu je však rovnoměrně rozprostřená po celé zemi. Ve všech argentinských městech, kudy v uplynulých letech vedla Rallye, se soutěžící těšili veliké popularitě místních, ať už to bylo ve městech San Miquel de Tucuman, Saltě nebo v Mar del Platu. Na Dakar se od té doby, co se jede v Jižní Americe, přijelo podívat více než pět miliónů diváků.

V posledních letech argentinští závodníci uspěli téměř v každé třídě. V roce 2013 v kategorii motocyklů Javier Pizzolito dokončil závod v TOP 10. Do historie závodů se zapsali také bratři Marcos a Alejandro Patronelli, kteří v letech 2010 a 2013 vyhráli čtyři trofeje. Do dějin vešlo také Marcosovo loňské dramatické ukončení závodu. V argentinských bílo-modrých barvách skončil v loňském roce již podruhé v řadě na 5. místě Orlando Terranova.

Logo

Buenos Aires – Iquique – Buenos Aires: závodní smyčka

Buenos Aires

V Buenos Aires žije téměř 15 miliónů lidí. Město je hospodářským i kulturním centrem Jižní Ameriky a návštěvníky ohromí rozmanitost jeho částí – moderní Puerto Madero, kouzelné Palermo a rušné La Boca a San Telmo. Pro Dakar je ovšem argentinské hlavní město důležité tím, že tady opět všechno začíná! Poté, co byl zrušen ročník 2008, se Rallye potřebovala znovu odrazit ode dna a Porteños (část Buenos Aires) přivítal jezdce z Evropy, Afriky i Asie se stejným nadšením jako svoje krajany. I v roce 2009 a dalších dvou letech Rallye začínala a končila v Buenos Aires. Po čtyřleté přestávce tak bude návrat do tohoto jihoamerického města velkolepý.

Chile


Motto:
rozumem nebo silou
Hlavní město: Santiago de Chile
Populace: 16,7 miliónu obyvatel
Rozloha: 756.950 km2
Měna: chilské peso
Hvězdy chilského sportu: Marcelo Salas, Ivan Zamorano (fotbal), Fernando Gonzalez, Nicola Massu, Marcelo Rios (tenis), Carlo de Gavardo (motocyklový jezdec)

Chile je s téměř 5 400 km dlouhým pobřežím jednou z nejdelších zemí na světě. Na druhé straně jeho šířka nepřesahuje 349 km a na jihu dokonce jenom 15 km. Taková rozloha se může pochlubit všemi typy klimatu, různými terény a mnohými kontrasty.

Logo

Chilané vidí Rallye očima svého oblíbence Francisca Lopeze, vítěze 10 závodů, od té doby, co se v této zemi Dakar jezdí. Poté, co „Chaleco“ v posledním ročníku odešel, všechny naděje byly vkládány do Ignacia Casaleho. Ten rozjásal celý národ, když kráčel na stupně vítězů ve Valparaisu poté, co vyhrál kategorii čtyřkolek. Mladý ambiciózní jezdec chce svou pozici obhájit i v roce 2015.

Iquique

Lidé navštěvují Iquique zpravidla při svých cestách do pouště Atacama kvůli tichému a méně divokému prostředí. Pro závodníky Dakaru to ovšem znamená něco úplně jiného a při vyslovení názvu města jim přeběhne mráz po zádech. Čeká na ně strmé klesání do cíle etapy v Iquique, což je jedno z klíčových míst offroadové rallye. Když se jezdci řítí dolů 2 km dlouhým svahem s 30% klesáním, zažijí strach i úžasný výhled na Tichý oceán. Poté následují poprvé v historii dva dny odpočinku.

Bolívie


Hlavní město
: La Paz / Sucre
Populace
: 10,5 miliónu obyvatel
Rozloha
: 1, 098, 581 km2
Měna
: Boliviano

Bolívie zaujímá jedinečné postavení v jihoamerické historii a hlavní turistickou destinací se stala díky svým přírodním zajímavostem. Bolívie poprvé hostila Rallye Dakar v roce 2014 a motorkáři zde objevili majestátní Salar De Uyuni – největší solné plochy na světě.

Spustit audio